Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Corfe vára Dél-Angliában

Corfe vára  Dél-Angliában

Anglia hallatán a legtöbb turista méltán a pezsgő életű fővárosra, Londonra gondol. Az angol vidék azonban hasonlóan bővelkedik izgalmas műemlékekben. Ha tehetjük, lépjünk ki a főváros vonzásköréből. Fedezzük fel milyen szépségeket rejt, milyen történelmi múltba vezet vissza az angol táj. A mi utunk a déli tengerpartra, Dorsetbe vezetett, ahol a Purbeck-félszigeten található Corfe várat látogattuk meg.

Oroszlánszívű Richárd Dürnstein várában

Oroszlánszívű Richárd Dürnstein várában

Az alsó-ausztriai Wachau a Duna egyik legszebb szakasza: a Krems előtti Duna-völgy Weissenkirchen község után összeszűkül. Északi partján Dürnstein bájos kisvárosa fekszik, felette magas sziklán impozáns várrom látható. Hajdanán itt őrizték ellenfelei Oroszlánszívű Richárd angol királyt. De miképpen is lett a szentföldi keresztesek legyőzhetetlen vezére e zordon sziklavár foglya?

Travnik erődje

Travnik erődje

Boszniai utazásaim során talán egyik helyszín sem adta vissza annyira jól a közel-kelet érzését, mint Travnik. Megkapó környezete, kulturális egyedisége kitörölhetetlen emlék marad számomra. A város szimbólumaként is tisztelt erősség bemutatását Vanja Jovisic és Enes Skrgo nevével fémjelzett, a Travniki Regionális Múzeum kiadásában megjelentetett kis monográfia magyar nyelvre való fordításával szeretném megtenni. Forrás: varvadasz.bloglap.hu

Zádorvár – a vár, amely “hol volt, hol nem volt”…

Zádorvár – a vár, amely “hol volt, hol nem volt”…

A ma már romos épületegyüttes (alig 10 km-re a Balatontól) a Balaton-felvidéken, Pécsely községtől északra lévő „dombtetőn”, a Derék-hegyen (Zádor-hegynek is nevezik) található. Zádorvár déli falai előtt állva, egyedülálló panorámában gyönyörködhet a látogató. Megcsodálhatja a Tihanyi-félszigetet, egyszerre látszik a Füredi- és a Sajkodi-öböl, a Balaton déli partszakasza hosszan, és a lenyűgöző Pécselyi-medence.

NVA
Kőnig Frigyes - Végvárak a Magyar Királyságban