Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Petőfalva - PöttelsdorfAusztriaBurgenlandSopron vármegye - Vár

  • Történelem


Pöttelsdorf (Mattersburg) Petőfalva

A helység után nevezte magát egy nemesi család, amely több ágra szakadt. Számtalan uradalmat bírtak (köztük Büdöskúton (Steinbrunn), Selegdszántón (Antau), Vulkapordányban (Wulkaprodersdorf), keletre a Fertő-tótól). 1410-ben meghalt a nemzetség utolsó tagja, a birtokot Zsigmond király magához vette és a Kanizsaiaknak adományozta.
A falu valamikori megosztására a 16. sz.-ban utalnak a különféle településrész nevei, mint “Petl-Zeil” és “Lambert-Zeil” és “Potl-Zeil”, mintegy jelezve a család különböző ágait, Lambert-, illetve Potl-ág.
Mivel Petőfalva egy nagyobb birtok központja volt, itt egy várnak kellett állnia. A helye ma ismeretlen, mert már a 15. Sz.-ban teljesen leromlott. A nagyságát a darázsfalui (Trausdorf), nádasfői (Rohrbach), vulkapordányi és hasonlók méretében kell elképzelni. Feltehetően csak egy toronyból állhatott, de az is lehetséges, hogy mint Somfalván (Schattendorf), a család minden ágasaját lakótoronnyal rendelkezett, így lehet , hogy több kőépület is állt a középkori Petőfalván.

forrás: Harald Prickler: Burgen und Schlősser im Burgenland (ford.: Jakab József)

Nógrád Megye Várai
NVA