Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ZalaszentivánMagyarországZala megyeZala vármegye - Kisfaludihegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

A Zalaegerszeggel ma már egybeépült Csács falutól északkeletre, 1-km-re találjuk a Kisfaludi-hegyet.A hegy közel sík középső része észak-déli irányban kb 500 m hosszú. A fennsík szélessége 150 - 200 m.

Az itt levő késő bronzkori telep déli részét erősítették meg az Árpád-korban egy rekeszes szerkezetű sánccal, amely 4 m vastagságban égés nyomait viseli.

Ez a sánc kelet-nyugati irányban egyenes vonalban építve osztotta a platót két felé úgy, hogy a várható támadási iránynak az északi részt tekintették. A sánc ma is helyenként 8 m magas és az előtte levő árok szélessége kb 10 m.

Az 1960-as ásatás sok őskori leletet hozott felszínre, azonban középkoriak nem voltak. A feltárt sánc szerkezete nagyon hasonlít a soproni Árpád-kori sáncra, amely hasonlóság alapján Nováki Gyula a Kisfaludi-hegyi várat a 10-11. század fordulójára keltezte.

Az ásató régész a megerősített déli várrész legdélibb pontján is végzett sáncátvágást, ahol szintén talált kisebb sáncmaradványokat.

A kelet-nyugati irányú sánc és árok jelenleg meglehetősen bozótos, sőt a közepe felé egy kisebb házat is építettek a tetejére. Az árokban is van egy présház, a sánc déli oldalán pedig szőlőművelés folyik. Nováki Gyula elmondása szerint az 1960-as években a terület jól áttekinthető legelő volt.

Irod.: Nováki Gyula: Zur frage der Sogenannten "Brandwälle" in Ungarn

A Zalaegerszeggel már egybeépült Csács falutól északkeletre, 1-km-re találjuk a Kisfaludi-hegyet, ahol ma kisebb szőlőföldek és hétvégi házak vannak. A domb keleti oldalán autóval is járható földút vezet végig.

Új feltöltések, frissítések
22NovNagycsanád - Csanádvár  ▪  Nagybörzsöny - templom
21NovNagybereg - Bereg vára  ▪  Nagybánya - Borkúti völgy  ▪  Nagybánya - városerődítés
20NovGímes - Gímes, Gimes, Ghymes  ▪  Gímes - Hidegvár
19NovNagybajom - Temető  ▪  Nagybajom - Koroknyavár  ▪  Nagyapold - templom  ▪  Nádasd - rotunda és lakótorony
Ajánlott látnivalók
Kuliste
BrekovicaKuliste
Štulića kula, Stulics tornya
Donja PločaŠtulića kula, Stulics tornya
Keresési előzmények
Zalaszentiván - Kisfaludihegy