Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Alsóidecs - Ideciu de JosRomániaErdély és PartiumMaros-Torda történelmi vármegye - Idecs vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szászrégentől északkeletre, 7 km-re, a Görgényi-havasok nyugati lábánál, a Maros bal partján fekszik Alsóidecs (Ideciu de Jos) község. A falutól keletre lévő, 596 méteres magaslaton feküdt hajdan Idecs vára.

A várat egy vitatott adat szerint már 1228-ban említik. Valószínűbb azonban, hogy felépítése a 13. század elején történt. Tomaj nembéli Dénes fia Tamás, a Losonciak őse emeltette a régeni uradalomban. A vár rövid ideig állt fenn, a tartományúri harcok során Engel Pál szerint még 1321 előtt elpusztult. Mások (Fügedi Erik, Csánki Dezső) úgy vélik, hogy utolsó említése 1325-ből való.

Az elnyújtott háromszög alakú vár platójának kelet-nyugati irányú hossza 50 méter. Észak-déli irányú szélessége a keleti oldalon 10 méter, a nyugati oldalon 18 méter. A várat a Várhegy gerincétől a keleti oldalon egy mesterséges árokkal választották le. A vár területét minden oldalról árok és annak külső oldalán sánc védte, melyek ma is jól láthatók. A nyugati oldalt az említett árkon és sáncon kívül egy attól alacsonyabb szinten még egy mesterséges árok és sánc veszi körül. A vár területén több helyen gödrök és beásások nyomai látszanak. A legjelentősebb falmaradvány a vár közepe táján egy kb. 8 m x 8 m-es épület – talán torony – félig kiásott romja. Az említett épület kőfalának vastagsága a látható részeken eléri az 1 métert.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 72.

GPS: É 46° 48.899 (46.814976)
K 24° 45.305 (24.755081)

Szászrégentől északkeletre, 7 km-re, a Görgényi-havasok nyugati lábánál, a Maros bal partján fekszik Alsóidecs (Ideciu de Jos) község. A falutól keletre lévő, 596 méteres magaslaton feküdt hajdan Idecs vára

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció