Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szerdahely - Reussmark - Miercurea SibiuluiRomániaErdély és PartiumSzeben történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Története:

Szerdahely település története szorosan összefügg az Erdélyben a XII. század második felében ide érkező németajkú „szász hospesek” {vendégek} megtelepedésével. A kezdetben csak földműveléssel, állattenyésztéssel és kedvező adottságú helyeken nemesfém bányászattal foglalkozó lakosság az idők folyamán sorra létesítette a kisebb-nagyobb településeket, így Szerdahely községet is. A helyi plébániatemplomot a román stílus szerint építették fel, amit a XV. században a gótikus ízlésvilág szerint alakítottak át. Az Erdélybe egyre gyakrabban rablóportyákkal betörő török ellenében – sok száz más településhez hasonlóan – a szerdahelyi népesség is megerődítette a legnagyobb kőépületét, vagyis az egyházát. A magas kőfal mögé húzódtak a gyakori ellenséges támadások elől a szászok, ide menekítették az értékeiket is, amik számára minden család egy-egy kamrát létesített. Szerdahely csak egy volt a sok szász templomerődítés közül, sohasem számított katonai szempontból fontosabb helynek, általában osztozott Szászsebes és Nagyszeben városok sorsában. A korabeli krónikák nem őrizték meg egyetlen ostromának sem az emlékét. A háborús évszázadok multával is szerencsére megőrződött a védőműve, amit napjainkban is megtekinthet a vérzivataros történelmi múltra kíváncsi látogató.

Leírása:

Szerdahely plébániatemplomának alapjait a XIII. században rakta le az itt letelepedő szász népesség. A háromhajós, román stílusú egyházat a későbbi évszázadokban a gótikus ízlés szerint átalakították, jelenlegi formáját a XIX. században nyerte el. Egyetlen, alacsony tornyát a Ny-i oldalon találjuk. A templomot valószínűleg a XV. században, az egyre gyakoribb török betörések elleni védekezésül erődítették meg egy ovális, lőrésekkel tagolt magas kőfallal, amit támpillérekkel erősítettek meg. Belső oldalánál, a Szászföld más templomerődjeihez hasonlóan, sok-sok családi kamrát alakítottak ki, amikben a tartalék élelmiszereket őrizték a dolgos szászok. A templomerőd gyalogos kapuja mellett egy kiugró védőmű szolgálta a kapura támadók elleni védekezést, mivel innen oldalazó tűz alá vehették a rohamozó ellenséget. A lőréses kőfal jelenleg is teljes épségben keríti Szerdahely plébániatemplomát.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 809-810.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 53.337 (45.888950)
K 23° 47.661 (23.794352)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció