Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Trnavac, Horvátország, Horvát-Szlavónország, Lika-Korbava vármegye -  Kulina

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép

„Lika északkeleti részén, még jó néhány kisebb várhely van… Trojan gradtól délebbre egy 1029 m magas hegyen egy ismeretlen várrom található.”

9.18 Ternavác – Trnavac, Kulina

Délnyugatra Homoljáctól, Trnavac falu temploma fölött volt egy vár, mely a Turjanski-ból Korbavába vezető utat ellenőrizte. A középkori okiratokban a vár nem szerepel, de miután a környék egészét a Gusics nemzetség birtokolta, így feltételezhető, hogy ők emeltették és tarthatták fent.

A vár romjai jelenleg Kulina név alatt ismertek (1029 m tszfm), ám a 2000 évi bejárás során a falu egyes részein még aknamezők voltak, így biztonsági okokból maga a vár nem került bejárásar.

A ternaváci várat, a törökök rögtön Korbava meghódítása után megszállták, s benne helyőrséget helyeztek el, melynek feladata, a határ őrzése volt az otocsáci végvidékkel szemben. A várról egyedül egy 1701-es, végvidéki szemlebizottság feljegyzése tesz említést.

A vár mai állapota:

A Trnavac falu fölötti Kulina nevű (1029 tszfm) vár, illetve, ahogy a neve is (kulina=kb. tornyi) toronymaradvány 2012. április 21-én, Keserű László és Szabó Tibor társaságában kerestük fel. Noha a tornyot az irodalom Trnavac faluhoz köti, ám megközelíteni még is inkább a Vrhovine-Turjanski útról lehet.

A torony egy átlag 1000 m magas fennsík délkeleti szélén egy, a környező terephez képest alig 12 m magas sziklataréjon helyezkedik el. A kb. 6 m külső átmérőjű toronynak, csak az alapfalai láthatók. A torony körül egyéb épületnek, falnak nyoma sincs, ha volt is, a sziklákról már rég lekophatott.

A véleményem szerint azonban e rom esetében, csupáncsak egy hengeres toronyról lehet szó. A 18. századi, határőrvidéki térképek tanulmányozása alapján úgy vélem, hogy a tornyot 1699. után (1701-ben megemlítik) építhették, amikor e vidék még a karlócai béke utáni, határvidék részét képezte. Ha ez igaz, akkor a tornyot 1791 után hagyhatták fel, miután a határ keletnek, Bihács irányába, a mai határnak megfelelően mozdult el.

A kérdést, hogy Trnavac/Kulina esetében egy középkori vár maradványairól van e szó, vagy egy határőrvidéki toronyéról, csak egy régészeti ásatás tisztázhatni, amelynek egyelőre semmi esélye sincs.

Szatanek József.

Forrás:

Đuro Szabo: Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji, 1920. Zágráb. (204. o.)

Krešimir Matijević: Naseljenje Like-Tekst

GPS: É 44° 45.869 (44.764481)
K 15° 33.244 (15.554064)

Trnavac falut ma egyetlen lakos lakja, így a romot ne innen próbáljuk megközelíteni. Egyrészt nincs kitől érdeklődni, másrészt teljesen elvadult a vidék, harmadrészt pedig aknaveszélyt is jeleznek a vonatkozó térképek.

Nógrád megye várai
Új feltöltések, frissítések
22MárcBerekeresztúr - templom  ▪  Beregszász - templom  ▪  Bény - Vár
21MárcBenkovac - Cogoljvár  ▪  Bene - Vár
20MárcBenczúrfalva - Vár
19MárcBelgrád - Nándorfehérvár  ▪  Belgrád - Zimony  ▪  Bellye - Savoyai kastély  ▪  Belényesszentmiklós - Vár  ▪  Belec - Havas Boldogasszony templom  ▪  Belec - Belec  ▪  Belatinc - Vár
18MárcBernecebaráti - templom  ▪  Belaj - Stari Grad  ▪  Béla - Béla várkastélya 2  ▪  Béla - Béla várkastélya 1  ▪  Béla - Béla, Pusta Bela  ▪  Bedecs - Vár  ▪  Bázna, Felsőbajom - templom  ▪  Bazin - Öregvár 2, Starý Zámok II  ▪  Bazin - Öregvár 1, Starý Zámok I  ▪  Bátos - templom  ▪  Bátos - Vár  ▪  Bát - templom
16MárcBarsberzence - Sólyomkő  ▪  Barsberzence - Pusztavár  ▪  Barsberzence - Berzence  ▪  Barót - templom  ▪  Barkó - Vár  ▪  Barica - Szolnock, Zelnjak, Zselnjak  ▪  Barcaszentpéter - várhegy, Tatárvár  ▪  Barcaszentpéter - templom  ▪  Baráthely - templom  ▪  Báránykút - templom  ▪  Bánd - Várhegy  ▪  Bánd - Essegvár
14MárcBáncsipkés - Vár  ▪  Bálványosváralja - Bálványos-vár  ▪  Balatonszőlős - templom  ▪  Balázsfalva - Vár  ▪  Balatonendréd - templom
Ajánlott látnivalók
templom
Gyöngyöstemplom
Keresési előzmények
Trnavac - Kulina