Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Barsberzence - Tekovská Breznica, Szlovákia, Felvidék, Bars vármegye -  Berzence

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

A vár romja Barsberzence (Tekovská Breznica) község mellett a Garam völgyében, a község fölött emelkedő 445 m magas Hrádok hegyen, az Öreg-patak felett, annak bal partján áll.

A várat valószínűleg az esztergomi érsek emeltette a XIII. század végén. Tamás érsek várnagyát, Terpényi Adorján fia Miklóst 1311-ben említik. Csák Máté 1311/1312 telén elfoglalta és lerombolta. Csak halála után került vissza az esztergomi érsekek tulajdonába a romos vár. Később felépült, 1375-ben is az érseké, 1472-ben Vitéz János kénytelen volt átengedni Mátyás királynak. A vár sokak szerint a XVI. század első felében pusztulhatott el. A Borovszky féle monográfia viszont azt írja, hogy a törökök rombolták le 1663-ban.

A nagykiterjedésű, „T” alakú vár központi része a „T” jobb oldali szárában, vagyis a vár DK-i oldalán található. Itt látható az a mesterséges árok, amely elválasztotta a központi várat a többi várrésztől. A központi várrész É-i oldalán található az egyetlen jelentősebb összefüggő falmaradvány, mely a kerítőfal 5 m hosszú, 2 m magas falsíkja. A vár Ny-i oldalát (a „T” bal oldali szárát), is külső falakkal erődítették és néhány épület is állt benne egykor, a sziklás felszínen azonban ma nem látható épület romja. A déli várrész, mely a „T” betű szára, egy erősen lejtős terület. Rajta több szinten teraszosan épült építmények alapfalainak nyomai látszanak, és jól megfigyelhetők a Ny-i oldalon e várrész külső falait rejtő, kb. 50 m hosszú terepalakulatok.

/Karczag Ákos – Szabó Tibor/

Forrás:

Fügedi Erik: Vár és társadalom a 13-14. századi Magyarországon. Bp. 1977. 108.

Soós Elemér: Magyar várak. (1921) OSZK. Fol. Hung. 3105. Bars vármegye. 4. köt. 66.

Engel Pál: Magyarország világi archontológiája. 1301-1457. I. Bp. 1996. 278.

Peter Gutek – Miroslav Matejka: Menej známe stredného Pohronia. Pamiatky Múzeá 2002/1. 1-2. old.

Dr. Dénes József szíves levélbeli közlése. 

GPS: É 48° 22.702 (48.378365)
K 18° 37.642 (18.627361)

Barsberzencéből, a temető mellett vezet el az a jelzett turistaösvény, amelyen a várba juthatunk. A várhegy oldalában igen meredek kapaszkodón halad az út.

Nógrád megye várai
Új feltöltések, frissítések
23ÁprDvor - Levernica  ▪  Dunaújváros , Pentele , Rácdomb - török palánkvár  ▪  Dunaföldvár - solti kuruc kori sáncvár  ▪  Dunaföldvár - Felsősziget, kuruc kori sánc  ▪  Dunaföldvár - Bottyánsánc, kuruc kori sánc  ▪  Dunaalmás - Vár  ▪  Ducó - Vár  ▪  Károlyváros - Dubovac  ▪  Saskőváralja - Saskő vára és elővár  ▪  Dubravica - castellum  ▪  Drivenik - Vár  ▪  Drežnik Grad - Drezsnik  ▪  Drenov klanac - Simsanovka torony  ▪  Drenkova - Drankó vára  ▪  Drenkova - Cozla  ▪  Drégelypalánk - török palánkvár  ▪  Drávapalkonya - Bádeni Lajos erődje  ▪  Dragović - Csáktornya-vár  ▪  Draga Svetovjanska - Turen vára
22ÁprDonji Zagon - Ledenice  ▪  Donji Srb - Kula  ▪  Donji Skrad - Gradina  ▪  Donji Furjan - Furjan, Sokolacgrad, Cager  ▪  Donja Suvaja - Unafő, Gradina  ▪  Domoszló - Oroszlánkő  ▪  Dolmány - templom  ▪  Doljanovci - Pogana gradina  ▪  Dolac - Turski grad, Éleskő vára  ▪  Doborka - templom  ▪  Döbrököz - Vár  ▪  Dipse - templom  ▪  Doboka - Vár
20ÁprDiósjenő - Csehvár  ▪  Diód - Vár  ▪  Diklenica - Vár  ▪  Diakovár - Diakó  ▪  Dézna - Vár  ▪  Dévény - Vár
19ÁprZsolnalitva - Zsolnalitva vára
Ajánlott látnivalók
lakótorony
Lippalakótorony
Keresési előzmények
Barsberzence - Berzence