Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szklenófürdő - Sklené TepliceSzlovákiaFelvidékBars vármegye - Teplice vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

Az egykori Barsszklenó (későbbi nevén Szklenófürdő, ma Sklené Teplice) község határában emelkedő Pusztavár (Pusty hrad) hegyen, 629 m magasságban állnak Teplice várának maradványai. Korábbi vélekedés szerint eredetileg a templomos lovagok építettek ide várat a XIII. században, mely később elpusztult és sokáig romokban hevert. Az kétségtelen, hogy a vár központi (belső) része 13-14. századi. Az erődítmény ezen időszakának birtoklása azonban sajnos homályba vész, mivel a templomosok itteni birtoklása hitelt érdemlő oklevelekkel nem bizonyított. A XV. század első felében építették újjá a husziták, Hunyadi János azonban elfoglalta tőlük. Ezután rövid ideig az esztergomi érseké, 1472-től királyi birtok. 1489-ben a romosodó várat megerősítették. A kis erősség további sorsáról nem maradt feljegyzés, valószínűleg a XVI. század első felében pusztult el.

Az É–D-i kiterjedésű vár külső vára az É-i oldalon van, külső falainak csak nyomvonala figyelhető meg. A belső és külső várat árok választja el egymástól. A trapéz alakú belső vár kerítőfalának terepalakulatai végig jól követhetők, azonban falsík csupán egy rövid szakaszon, a Ny-i oldal belső felén látható. A belső vár K-i oldalán épületsorra utaló mélyedések láthatók a felszínen, valamint egy csekély alapfalmaradvány. Egy jelentős, kb. 8 x 8 m belméretű torony pinceszintjének belső falsíkja kb. 1,5 m magasan megmaradt a belső vár Ny-i oldalának közepén. A belső várból DK-i irányban a vár külső falához hozzáépítve egy erősen lejtős hegynyúlványon 3 különböző épület mélyedései figyelhetők meg a felszínen. Ennek legvégén mesterséges sáncok láthatók.

A várat sűrű bozótos lepi be, ezért kora tavasszal vagy késő ősszel érdemes felkeresni.

Szklenófürdő (Sklené Teplice) északi szélétől jel zett turistaút vezet a Pusztavár-hegyre (Pustý Hrad), ahol Teplice várának romjait láthatjuk. Teplice várától délre, kb 450 m re találjuk az elővárat. mellette vezet el a jelzett ösvény.