Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Garamszőlős - Rybník, Szlovákia, Felvidék, Bars vármegye -  Kriván

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

Garamszőlőstől (Rybník) É-ra, a Garam bal (keleti) partján, a 316 m magas Kriván (Krivín) hegyen régi vár nyomai találhatók. Felkeresésére Garamszőlős központjából, a kék jelzésen É felé kell indulnunk. Jobbkéz felől elhaladunk a kőbánya mellett, majd a Garam mentén gyalogolunk. A jelzés felvezet a Kriván csúcsára (idáig az út 4 km, kb. 1 óra). A DNy-ÉK irányban elnyúló sziklás hegyen már az őskorban erődítményt emeltek. Az itt talált leletek alapján, melyek a podolai kultúrához tartoznak, ez a korai vár a hallstatti időkhöz köthető. Még ma is megfigyelhető a meglehetősen bonyolult sáncrendszer, mely szinte az egész hegyet magába foglalta, teljes területe 9,4 ha. A természetes terepalakulatokat kihasználva az egyes sáncszelvényekkel öt belső részre osztották fel a várat. A legépebben a hegygerinc K-DK-i oldalát védő, többszörös sánc maradt meg. Ennek belső sánca ÉNy-i irányban elkanyarodva felnyúlik egészen a hegy legmagasabb pontjáig, ahol a hegyoldal letöréséhez csatlakozik.

Az Árpádok korában ismét várat emeltek a hegyen, ez azonban csak a hegycsúcs kis platójára korlátozódott. Az őskori sánc É-i, felnyúló végét beépítették a középkori várba. Az erősséget az ÉK-i oldalán igen erős sánc kerítette, mely belső felén még ma is 2-3 m, külső oldalán pedig 6-8 m magasan látható. A vár D-i végét mesterségesen lenyesett hegyoldal védelmezte, Ny-i irányból pedig megmászhatatlanul meredek sziklafal határolta. Belső területét a vár kövei borítják, helységekre utaló mélyedések, gödrök láthatók a felszínen. A várat oklevelek nem említik. Építését szlovák kutatók a IX. sz. második fele és a X. sz. első fele közé helyezik. Magyarországi analógiák sokasága bizonyítja azonban, hogy keletkezése és fennállása, jellege és az itt található cseréptöredékek alapján a XI-XII. századra tehető. A tatárjárás körüli éveket nagy valószínűséggel már nem érte meg, maradványait benőtte az erdő.

INFORMÁCIÓK: Garamszőlőstől (Rybník) É-ra, a Garam bal (keleti) partján, a 316 m magas Kriván (Krivín) hegyen régi vár nyomai találhatók. Felkeresésére Garamszőlős központjából, a kék jelzésen É felé kell indulnunk. Jobbkéz felől elhaladunk a kőbánya mellett, majd a Garam mentén gyalogolunk. A jelzés felvezet a Kriván csúcsára (idáig az út 4 km, kb. 1 óra).

Nógrád megye várai
Új feltöltések, frissítések
23ÁprDvor - Levernica  ▪  Dunaújváros , Pentele , Rácdomb - török palánkvár  ▪  Dunaföldvár - solti kuruc kori sáncvár  ▪  Dunaföldvár - Felsősziget, kuruc kori sánc  ▪  Dunaföldvár - Bottyánsánc, kuruc kori sánc  ▪  Dunaalmás - Vár  ▪  Ducó - Vár  ▪  Károlyváros - Dubovac  ▪  Saskőváralja - Saskő vára és elővár  ▪  Dubravica - castellum  ▪  Drivenik - Vár  ▪  Drežnik Grad - Drezsnik  ▪  Drenov klanac - Simsanovka torony  ▪  Drenkova - Drankó vára  ▪  Drenkova - Cozla  ▪  Drégelypalánk - török palánkvár  ▪  Drávapalkonya - Bádeni Lajos erődje  ▪  Dragović - Csáktornya-vár  ▪  Draga Svetovjanska - Turen vára
22ÁprDonji Zagon - Ledenice  ▪  Donji Srb - Kula  ▪  Donji Skrad - Gradina  ▪  Donji Furjan - Furjan, Sokolacgrad, Cager  ▪  Donja Suvaja - Unafő, Gradina  ▪  Domoszló - Oroszlánkő  ▪  Dolmány - templom  ▪  Doljanovci - Pogana gradina  ▪  Dolac - Turski grad, Éleskő vára  ▪  Doborka - templom  ▪  Döbrököz - Vár  ▪  Dipse - templom  ▪  Doboka - Vár
20ÁprDiósjenő - Csehvár  ▪  Diód - Vár  ▪  Diklenica - Vár  ▪  Diakovár - Diakó  ▪  Dézna - Vár  ▪  Dévény - Vár
19ÁprZsolnalitva - Zsolnalitva vára
Ajánlott látnivalók
Keresési előzmények
Garamszőlős - Kriván