Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sátorosbánya - Šiatorská BukovinkaSzlovákiaFelvidékNógrád vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

Az egykori Nógrád megyében lévő Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) falu temetője felett É-ra, 500 m-re van a 884,3 m magas Várhegy. Az itt álló Árpád-kori várról okleveles adat nem maradt fenn. Feltehetően a Kacsics nemzetség építette. Az itt előkerült leletek a 12-13. századra keltezik az erősséget.

A hegy ellaposodó fennsíkjának DNy-i oldala rendkívül meredek, sziklás, ezért itt nem épült ki erődítés. A kb. 80 m hosszú és 30 m széles fennsíkot az É-i, ÉK-i és DK-i oldalon árokkal és sánccal választották le a hegység lankásabb részétől. Az árok jelenlegi szélessége kb. 5 m, a sánc külső magasságától számítva 1-1,5 m mély. Az árok egész hosszában jól megfigyelhető. A K-i és az ÉNy-i oldalon egy rövidebb kiegészítő védőárkot is készítettek, az első ároknál 5-6 m-rel alacsonyabb szinten. A Ny-i oldalon kb. 50 m hosszan figyelhető meg árok és sánc, mely É felé fordulva beolvad a hegyoldalba. Az ÉNy-i árok és sánc kb. 30 m hosszan figyelhető meg, majd K felé fordulva ellaposodik. A vár belterületének DNy-i részén faépületeket tártak fel. Ezen a helyen a felszínen jelenleg semmi sem látható.

/Karczag Ákos/

Az egykori Nógrád megyében lévő Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) falu temetője felett É-ra, 500 m-re van a 884,3 m magas Várhegy, ahol a z Árpád-kori vár sáncait találjuk.

Új feltöltések, frissítések
24SzeptLukavec - Vár  ▪  Lotrioara - Latorvár  ▪  Lók - templom  ▪  Lődös - Vár  ▪  Locsmánd - Vár
22SzeptLőcse - Városfalak  ▪  Lobor - Oszterc vára  ▪  Lobor - gorszkai Istenanya temploma, Gradina  ▪  Lobor - Pusztavár  ▪  Liszó - Várdomb  ▪  Lisznyó - Törökvár  ▪  Lisznyó - Barabásvár  ▪  Liptóújvár - Vár  ▪  Liptótepla - templom
19SzeptLippa - Vár  ▪  Lippa - Solymos vára  ▪  Lippa - lakótorony  ▪  Lipovec - Vár
17SzeptLikavka - Likava  ▪  Lički Ribnik - Ribnik  ▪  Lički Novi - Novi, Újvár  ▪  Lička Ostrvica - Osztrovica  ▪  Lička Jesenica - Jeszenica  ▪  Libetbánya - castellum  ▪  Vágsellye - Vár
Ajánlott látnivalók
Batinića kula, Miljković
Gornja PločaBatinića kula, Miljković
Zsumberk vára, Ó-Zsumberk
Kekic DragaZsumberk vára, Ó-Zsumberk
Keresési előzmények
Sátorosbánya - Vár