Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Székelyudvarhely - Odorheiu SecuiescRomániaErdély és PartiumUdvarhely vármegye - Jézus kápolna

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

Székelyudvarhely városának D-i bejáratánál, a Szálvátor-hegy végződésében, az egykori Gyárosfalva területén védőfallal körülvett templomocska húzódik meg. Ez a Jézus-kápolna. Építési idejéről az oklevelek hallgatnak. A művészettörténeti kutatások többsége a kápolna építését a 13. századra helyezi. 1662-ben renoválják, és 1677-ben kap festett kazettás mennyezetet. 1733-ban Léstyán Mózes jezsuita plébános javíttatta ki az épületet.

A négyzetre (340 x 340 cm) szerkesztett négykaréjos alaprajzú, egyszerű kivitelű kápolna bejárata a D-i félkaréjon nyílik. Eredeti, 1677-es kazettás mennyezetét 1903-ban távolították el (jelenleg Budapesten őrzik), ennek kevéssé sikerült másolata látható ma a helyszínen. A kápolnát szépvonalú zsindelytető fedi, rajta magasított toronysisakkal. A kápolnát viszonylag vastag, támpillérekkel erősített kőfal övezi, a bejárata fölött látható 1771-es évszám feltehetően a fal renoválásának idejét örökítette meg. 1830-ban Rudnay Sándor esztergomi érsek ismét tataroztatta. A védőfal nagyobb seregnek nyilván nem állhatott ellen, tatár portyázókkal vagy kóborló fosztogatókkal szemben azonban védelmet nyújthatott.

Vofkori László szavai jól összefoglalják a kápolna történelmi és helyi fontosságát: „Az egyszintes, feltehetően falusi plébániatemplomnak épített, a négylevelű lóhere alakjára emlékeztető kápolna, a románkori rotunda, a kis templomerőd Székelyudvarhely és környéke legrégibb egyházi jellegű épülete és építészettörténeti emléke”.

Székelyudvarhely városának D-i bejáratánál, a Szálvátor-hegy végződésében, az egykori Gyárosfalva területén védőfallal körülvett templomocska húzódik meg. Ez a Jézus-kápolna. A kápolna kulcsát az egyik közeli házban őrzik. A főút melletti kocsmában kell érdeklődni.

Új feltöltések, frissítések
18NovGímes - Gímes, Gimes, Ghymes
13NovVárna, Óváralja - Óvár  ▪  Murányalja - Murány
12NovMelegföldvár - Vár
Ajánlott látnivalók
Keresési előzmények
Székelyudvarhely - Jézus kápolna