Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Bágy - Bădeni, Románia, Erdély és Partium, Udvarhely vármegye -  Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép

Az Oltmelléki hegysor K-i részében, a Kaca-patak mellett fekszik Bágy (Badeni) falu. A falu mellett emelkedo, 856 m magas, kopár Várhegy tetején épült a 17. században a bágyi vár.

A vár a török és tatár seregek 1658-1661 között megújuló támadásának kivédésére a környezo hat falu közös erejébol épült fel a 17. században. Egy fennmaradt oklevélbol kiderül, hogy 1663-ra csaknem elkészült már, és hat bástyáját minden falu maga építette fel. Az erosség elkészítése feltehetoen egy-két évig tartott. Pusztulásának körülményeit nem ismerjük, valószínuleg elhagyták, ezután falai maguktól összedoltek. A 18. század elején az ábránfalvi Ugron család maradék köveibol udvarházat épített magának.

A bágyi erosség egy kelet-nyugati irányú, ovális alakú vár volt. A sánccal övezett külso vár legnagyobb szélessége 32 m , hosszúsága pedig 80 m lehetett. Nyugati sarkán állott a megközelítoleg téglalap alakú kaputorony. Bejáratához az árkon átvezeto fahídon lehetett eljutni, amelynek utolsó szakasza felvonóhídként muködhetett.

A kaputoronytól K-i irányban vezetett a külso vár É-i védofala a vár K-i sarkán levo ötszög alaprajzú bástyához. Innen DNy-i irányban haladt tovább, a belso vár DK-i szögletén levo kör alakú toronynál megszakadt, és csak a belso vár DNy-i sarkának bástyájától folytatódott egészen a kaputoronyig.

Az így bezárt külso vár középso részén emelkedett a közel 42 x 35 m méretu, négyzet alapú belso vár, sarkain egy-egy kör alakú bástyával.

A belso vártól K-re és Ny-ra egy-egy nagyméretu, szabálytalan háromszög alakú várudvart fogtak közre a védofalak, ahol talán istállók és egyéb épületek lehettek.

Ma már a felszínen épület nyomai nem láthatók de a terepalakulatok jól felismerhetoen mutatják a vár formáját, kiterjedését.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 92-93.


GPS: É 46° 13.092 (46.218204)
K 25° 21.016 (25.350273)

Az Oltmelléki hegysor K-i részében, a Kaca-patak mellett fekszik Bágy (Badeni) falu. A falu mellett emelkedo, 856 m magas, kopár Várhegy tetején épült a 17. században a bágyi vár. A falu keleti szélétől földút vezet a várhegy oldalában levő legelőkhöz, ahonnan már gyalog könnyen felmászhatunk a várhoz.

Nógrád megye várai
Új feltöltések, frissítések
23ÁprDvor - Levernica  ▪  Dunaújváros , Pentele , Rácdomb - török palánkvár  ▪  Dunaföldvár - solti kuruc kori sáncvár  ▪  Dunaföldvár - Felsősziget, kuruc kori sánc  ▪  Dunaföldvár - Bottyánsánc, kuruc kori sánc  ▪  Dunaalmás - Vár  ▪  Ducó - Vár  ▪  Károlyváros - Dubovac  ▪  Saskőváralja - Saskő vára és elővár  ▪  Dubravica - castellum  ▪  Drivenik - Vár  ▪  Drežnik Grad - Drezsnik  ▪  Drenov klanac - Simsanovka torony  ▪  Drenkova - Drankó vára  ▪  Drenkova - Cozla  ▪  Drégelypalánk - török palánkvár  ▪  Drávapalkonya - Bádeni Lajos erődje  ▪  Dragović - Csáktornya-vár  ▪  Draga Svetovjanska - Turen vára
22ÁprDonji Zagon - Ledenice  ▪  Donji Srb - Kula  ▪  Donji Skrad - Gradina  ▪  Donji Furjan - Furjan, Sokolacgrad, Cager  ▪  Donja Suvaja - Unafő, Gradina  ▪  Domoszló - Oroszlánkő  ▪  Dolmány - templom  ▪  Doljanovci - Pogana gradina  ▪  Dolac - Turski grad, Éleskő vára  ▪  Doborka - templom  ▪  Döbrököz - Vár  ▪  Dipse - templom  ▪  Doboka - Vár
20ÁprDiósjenő - Csehvár  ▪  Diód - Vár  ▪  Diklenica - Vár  ▪  Diakovár - Diakó  ▪  Dézna - Vár  ▪  Dévény - Vár
19ÁprZsolnalitva - Zsolnalitva vára
Ajánlott látnivalók
Szabács vára
SzabácsSzabács vára
Klokocs vára
KlokocsKlokocs vára
Keresési előzmények
Bágy - Vár