Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Máda - MadaRomániaErdély és PartiumHunyad vármegye - barlangvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép

A Máda község északnyugati szélén, a Gyógyi-patak partja közelében álló utolsó ház kertje mellől indul északi irányban az az ösvény, melyen kb. 400 métert gyalogolva könnyen megtalálható a barlang. Az előttünk magasodó sziklás hegyoldalban azonban nehéz távolról észrevenni nyílását, mivel részben a védőfal, részben pedig fák takarják el. A barlang szája a hegy lábától 40 méter magasan nyílik, ide jelzetlen ösvényen a kőtörmelékes, bokros hegyoldalon viszonylag könnyen fel lehet mászni. A 25 méter széles és 3 méter magas barlangszájat Téglás látogatásakor még teljes hosszában várfal zárta le. Ennek a falnak a középső, mintegy 11 méter hosszú szakasza 3 méter magasan máig fennmaradt. Déli végénél a falba vágott 1 méter széles ajtónyílás helye, illetve a habarcsban az ajtó lenyomata is észlelhető. A 0,8 méter vastag fal egyes részein a közelmúltból származó állagmegóvás nyomai, cementhabarccsal megerősített falrészek figyelhetők meg. A falban több lőrés, belső oldalán pedig a lövészek számára kialakított járószint maradványa látható.

A barlang védőfala a török korban keletkezhetett, oklevelek nem említik.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 295-296.

Téglás Gábor: Hunyad megyének a török világban szerepelt barlangerődítményei /Századok 1889 (23)

Karczag Ákos-Szabó Tibor: Barlangváras kalandozások Erdélyben. Várak, kastélyok, templomok. 2007/4. 35.


GPS: É 46° 0.469 (46.007816)
K 23° 7.599 (23.126654)

A Máda község északnyugati szélén, a Gyógyi-patak partja közelében álló utolsó ház kertje mellől indul északi irányban az az ösvény, melyen kb. 400 métert gyalogolva könnyen megtalálható a barlang.

Nógrád Megye Várai
NVA
Új feltöltések, frissítések
23JanMende - Lányvár
22JanKisnána - Vár  ▪  Keszthely - Vár  ▪  Illyefalva - templom  ▪  Hollókő - Vár  ▪  Gyula - Vár  ▪  Fülek - Vár  ▪  Esztergom - Vár  ▪  Eger - Vár  ▪  Drégelypalánk - Drégelyvár  ▪  Miskolc - Diósgyőr  ▪  Boldogkőváralja - Boldogkő  ▪  Öskü - Vár
21JanCsejte - Vár
20JanSzada - Várdomb, Rákóczi sánc
19JanPecki - Pecki  ▪  Pećigrad - Pécs vára  ▪  Bodajk - Varjúvár
Ajánlott látnivalók
templom
Petrestemplom
Keresési előzmények
Máda - barlangvár