Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Arany - Uroi, Románia, Erdély és Partium, Hunyad vármegye -  Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép

Piski városka fölött, az Érchegység Nagyági csoportjának D-i végében, az itt ÉNy-ra kanyargó Maros jobb partján fekszik Arany község. A falu DK-i végében, az Arany-hegy lábánál, közvetlenül a Maros ártere fölött középkori vár is állott egykor. Egy kisebb erősség már a 16. században is állt itt, mely a Maros átkelőjét őrizte. Azt, hogy ez mikor épülhetett, nem tudni. Annyi bizonyos, hogy 1590. március 9-én bokaji Macskási Ferenc és unokája Gáspár új adománylevelet kapott rá. Nem sokkal később a Kapi család szerezte meg. Kapi András jelentősen átépíttette és megerősíttette a várat, mely kitűnik az említett földesúr 1634-ben kelt végrendeletéből, mikor is ebben bizonyos, általa épített bástyákról, árkokról, külső és belső kőfalakról tesz említést, valamint emlékét megörökítendő, az "öreg bástyán" való évszám és címer kihelyezéséről rendelkezik. A vár építéséhez az egykor az aranyi hegy (Magura) lábánál feküdt Sergidava római kolónia több feliratos kövét is felhasználták. Utolsó birtokosa Hunyad megye főispánja, Kapi György volt. A vár pusztulásának pontos ideje és körülményei ismeretlenek. A községet utazása során felkereső Farkas Sándor felmászott a helység felett emelkedő Arany-hegyre, melyen megfigyelte egy őskori (valószínűleg dák) vár kettős sáncának nyomait, majd letekintett az alant látható középkori vár romjaira: „A sziklás hegy alatt némi düledékek, dirib darab kőfalak, s azokon lövő lyuk formák láthatók” – írta róla 1837-ben.

A szabálytalan ötszög alakú vár területének Maros felé néző D-i oldalán ma is jelentős fal- és bástyamaradványok láthatók. A Marostól távolabbi, ÉK-i bástya alakja is jól kivehető a terepalakulatokból, az É-i sarokbástyára azonban már ráépült a falu. A D-i várrészben az egykori helyiségek alapfalmaradványai még felismerhetőek.

A vár egész telepítéséből kitűnik, hogy a D-i, Marosra néző oldal, mely a folyón lévő átkelőt védte, jóval erősebb és gondosabban kiépített volt, mint az É–ÉK-i várrész.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 85


GPS: É 45° 51.626 (45.860435)
K 23° 2.114 (23.035225)

A várromot közvetlenül a Maros mentén haladó út mellett találjuk

Nógrád megye várai
Új feltöltések, frissítések
23ÁprDvor - Levernica  ▪  Dunaújváros , Pentele , Rácdomb - török palánkvár  ▪  Dunaföldvár - solti kuruc kori sáncvár  ▪  Dunaföldvár - Felsősziget, kuruc kori sánc  ▪  Dunaföldvár - Bottyánsánc, kuruc kori sánc  ▪  Dunaalmás - Vár  ▪  Ducó - Vár  ▪  Károlyváros - Dubovac  ▪  Saskőváralja - Saskő vára és elővár  ▪  Dubravica - castellum  ▪  Drivenik - Vár  ▪  Drežnik Grad - Drezsnik  ▪  Drenov klanac - Simsanovka torony  ▪  Drenkova - Drankó vára  ▪  Drenkova - Cozla  ▪  Drégelypalánk - török palánkvár  ▪  Drávapalkonya - Bádeni Lajos erődje  ▪  Dragović - Csáktornya-vár  ▪  Draga Svetovjanska - Turen vára
22ÁprDonji Zagon - Ledenice  ▪  Donji Srb - Kula  ▪  Donji Skrad - Gradina  ▪  Donji Furjan - Furjan, Sokolacgrad, Cager  ▪  Donja Suvaja - Unafő, Gradina  ▪  Domoszló - Oroszlánkő  ▪  Dolmány - templom  ▪  Doljanovci - Pogana gradina  ▪  Dolac - Turski grad, Éleskő vára  ▪  Doborka - templom  ▪  Döbrököz - Vár  ▪  Dipse - templom  ▪  Doboka - Vár
20ÁprDiósjenő - Csehvár  ▪  Diód - Vár  ▪  Diklenica - Vár  ▪  Diakovár - Diakó  ▪  Dézna - Vár  ▪  Dévény - Vár
19ÁprZsolnalitva - Zsolnalitva vára
Ajánlott látnivalók
templom
Visktemplom
Keresési előzmények
Arany - Vár