Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kolozsnagyida - Viile TeciiRomániaErdély és PartiumKolozs vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

A Mezőség ÉK-i részében, a Szamosmelléki dombvidék Sajói ágában, a Tekei Dipse-patak mellett fekszik Kolozsnagyida (Viile Tecii) község. A település keleti végénél, a falu szélétől kb. 1 km-re emelkedik az 516 m magas Várhegy (Cetate). A Várhegyet a falu szélén lévő ÉK-i irányú völgybe begyalogolva, a vár É-i oldaláról célszerű megközelíteni, a hegyoldal itt kevésbé meredek. A régészek itteni kutatásaik során cserépedény-töredékeket találtak a 14. századból. Az itt előkerült gerendamaradványok szintén a középkori várból származtak.

A Várhegy platóján lenyűgöző méretű, sáncokkal körülvett középkori vár nyomait figyelhetjük meg. Álló falat, falsíkot ma már nem látni, ám több helyütt kövek, kőtörmelék észlelhető. Az ovális, ÉNy-DK irányú vár hosszanti mérete a külső sáncok peremétől mérve 180 m, szélessége 60 m. A két, kb. azonos nagyságú belső várat egymástól 10 m széles és 5 m mély árok választja el. Mindkét belső várrész mérete kb. 35 x 20 m. Az ÉNy-i belső vár platója maradt fenn jobb állapotban. Itt még látható egy nagyméretű, kör alakú torony helyét jelző, kb. 10 m átmérőjű mélyedés, valamint jól megfigyelhető e várrész peremén végigfutó, omladékokat rejtő földhalom. A DK-i belső várrész platója erősen szabdalt, itt építményre utaló terepalakulatok már nem észlelhetők. A kétrészes belső várat sánc és árok veszi körbe, amely azonban az É–ÉK-i oldalon megszakad. Ezen árkon és sáncon kívül található az igen látványos külső árok és sánc, mely az É-i és az ÉK-i oldalon lenyűgöző látványt nyújt. Itt a sánc magassága meghaladja az 5 m-t.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012.  258.


GPS: É 46° 56.504 (46.941738)
K 24° 28.825 (24.480412)

Kolozsnagyida keleti vége fölé emelkedik a várhegy , amelyre egy északkeleti iránba induló gyalogúton juthatunk fel.

Új feltöltések, frissítések
17AugKomin - Háromkirályok templom  ▪  Komić - Komics  ▪  Komárom - erődrendszer
16AugKomárom - Öregvár-Újvár  ▪  Komárom - Vágduna  ▪  Komárom - Nádorvonal
15AugKomárom - Monostori erőd  ▪  Komárom - Igmándi erőd  ▪  Komárom - Csillagerőd
14AugKölpény - Vár  ▪  Kolozsvár - Fellegvár  ▪  Kolozsvár - Ó-Kolozsvár  ▪  Kolozsvár - városerődítés  ▪  Kolozsnagyida - Vár
Ajánlott látnivalók
Szabadkapuszta, Törökvár
RimaszombatSzabadkapuszta, Törökvár
Szabács vára
SzabácsSzabács vára
Keresési előzmények
Kolozsnagyida - Vár