Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Lucatő - Lučatín, Szlovákia, Felvidék, Zólyom vármegye -  Stráľ, őrtorony

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép

Stráž

Lipcse Stráž

Vármegye: Zólyom 

Ország: Szlovákia 

Régió: Felvidék 

Helységnév 1: Lucatő 

Helységnév 2: Lučatín 

Lucatő-őrtorony

Lucatőtől (Lučatín) K-re, a Garam túloldalán magasodik az 596 m magas Őr-hegy (Stráz). A török időkben őrtornyot építettek csúcsára. Ma ennek már alig van látható nyoma. 

Miután a törökök 1552-ben elfoglalták Hont és Nógrád vármegyék jelentős részét, majd 1554-ben bevették Füleket és 1557-ben Divényt, megnyílt előttük az út Korpona, Zólyom és az észak-nógrádi területek felé. A rettegő bányavárosok környékén és Zólyom vármegyében sorra épültek az őrtornyok és figyelőpontok. A vidék török-kori eseményeit feldolgozó Matunák Mihály erről így ír: ”Hogy a törökök közeledtét időben hírül adhassák, a következő helyeken őrök álltak, kik tűzzel és lövéssel jeleztek: Csábrág mellett a Drieno-hegyen, Korponán az őrtoronyban, Selmec mellett a Hársfahegyen, Besztercebányán a Tawgoshwald nevű magas hegyen, a Garam melletti Samersla-hegyen (Vartovka), Libetbánya mellett a Hohenstein nevű hegyen, a lipcsei uradalomban a Luczatővel szemben levő hegyen. Őrség állott a szentkereszti völgyben a régi vár helyén, a Melegfürdő (Vihnye) vagy az üveghuta (Szklenó) felett és a Breznicska feletti régi vár helyén, honnan Zsarnócára és Szentbenedekre lehetett ellátni”.

A hegy legmagasabb pontján egy kb. 10 m átmérőjű plató terül el. Kőtörmeléknek, markáns terepalakulatnak nincs nyoma, valószínűleg csupán egy fából készült őrtorony állhatott itt. A kis kiemelkedést árok nem veszi körbe, azonban az ÉK-i oldalán a domb csúcsa alatt kb. 5 méterrel egy 6 m széles mesterséges terasz figyelhető meg. Építmény nyomát ezen az oldalon sem láttuk. Feltehetően az egykori őrtorony előtti elkerített terület (elővár-rész) állhatott ezen a helyen. Bár jelenleg a sűrű erdő miatt nem látni le a Garamra, de egykor ez a pont nagyszerű megfigyelőhely lehetett.

Forrás:

Matunák Mihály: Véghles vára. Breznóbánya. 1904. 24.

/Karczag Ákos/

GPS: É 48° 46.961 (48.782688)
K 19° 20.629 (19.343817)
Nógrád megye várai
Új feltöltések, frissítések
23ÁprDvor - Levernica  ▪  Dunaújváros , Pentele , Rácdomb - török palánkvár  ▪  Dunaföldvár - solti kuruc kori sáncvár  ▪  Dunaföldvár - Felsősziget, kuruc kori sánc  ▪  Dunaföldvár - Bottyánsánc, kuruc kori sánc  ▪  Dunaalmás - Vár  ▪  Ducó - Vár  ▪  Károlyváros - Dubovac  ▪  Saskőváralja - Saskő vára és elővár  ▪  Dubravica - castellum  ▪  Drivenik - Vár  ▪  Drežnik Grad - Drezsnik  ▪  Drenov klanac - Simsanovka torony  ▪  Drenkova - Drankó vára  ▪  Drenkova - Cozla  ▪  Drégelypalánk - török palánkvár  ▪  Drávapalkonya - Bádeni Lajos erődje  ▪  Dragović - Csáktornya-vár  ▪  Draga Svetovjanska - Turen vára
22ÁprDonji Zagon - Ledenice  ▪  Donji Srb - Kula  ▪  Donji Skrad - Gradina  ▪  Donji Furjan - Furjan, Sokolacgrad, Cager  ▪  Donja Suvaja - Unafő, Gradina  ▪  Domoszló - Oroszlánkő  ▪  Dolmány - templom  ▪  Doljanovci - Pogana gradina  ▪  Dolac - Turski grad, Éleskő vára  ▪  Doborka - templom  ▪  Döbrököz - Vár  ▪  Dipse - templom  ▪  Doboka - Vár
20ÁprDiósjenő - Csehvár  ▪  Diód - Vár  ▪  Diklenica - Vár  ▪  Diakovár - Diakó  ▪  Dézna - Vár  ▪  Dévény - Vár
19ÁprZsolnalitva - Zsolnalitva vára
Ajánlott látnivalók
Királyi vár Óbuda
BudapestKirályi vár Óbuda
templom
Petrestemplom
Keresési előzmények
Lucatő - Stráľ, őrtorony