Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Bazin - PezinokSzlovákiaFelvidékPozsony vármegye - Öregvár 2, Starý Zámok II

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

A Bazintól (Pezinok) ÉNy-ra vezeto 503-as út a várostól kb. 5 km távolságban élesen nyugatnak fordul. Ezen útkanyar keleti oldalán van az a magaslat, amelynek 386 méteres csúcsán állt valaha a Bazin felé vezeto utat figyelo középkori ortorony. A kis domb tetején ma csupán egy kb. 5 m átméroju mélyedést találunk. Itt állhatott valaha a torony, melynek maradványai napjainkra teljesen eltuntek. A torony körül sánc vagy árok nyomai nem láthatók.

Az 1271-es és 1295-ös hadi események idején talán ezen a helyen magasodott a forrásokban is említett azon kotorony, melyet egy ideig II. Ottokár és késobb Habsburg I. Albert uralt. Azt, hogy a 13. sz. utolsó harmadában zajló hadi eseményekrol szóló beszámolók valóban erre a helyre vonatkoznak, csak egy régészeti ásatás döntheti majd el.

Forrás:

Zdenek Farkas: Stredoveké opevnenie v Pezinku, cašt Cajla. Zborník Slovenského Národného Múzea. 2002. (12). 

81-104. 

/Karczag Ákos/

GPS: É 48° 20.636 (48.343933)
K 17° 13.331 (17.222185)

A Bazintól (Pezinok) ÉNy-ra vezeto 503-as út a várostól kb. 5 km távolságban élesen nyugatnak fordul. Ezen útkanyar keleti oldalán van az a magaslat, amelynek 386 méteres csúcsán állt valaha a Bazin felé vezeto utat figyelo középkori ortorony.

Nógrád Megye Várai
NVA
Új feltöltések, frissítések
17JanÖskü - Vár  ▪  Pavlovac - Vár
16JanParajd - Rabsonné, Rapsóné, Rapsonné vára  ▪  Parád - Vörösvár  ▪  Parád - Marhádvár  ▪  Papkeszi - Kalaposvár tető  ▪  Gór - Kápolna-domb
15JanPápa - Vár  ▪  Pannonhalma - Vár  ▪  Pankota - Vár  ▪  Palocsa - Vár  ▪  Palanka - Zvonigrad  ▪  Paks - Vár  ▪  Pákozd - Tóvár  ▪  Páka - castellum  ▪  Pácin - Kastély
14JanMurányalja - Murány
12JanMarkaz - Vár  ▪  Ostffyasszonyfa - Kígyókő
Ajánlott látnivalók
Adorján vára, Adorian
SzalárdAdorján vára, Adorian
Keresési előzmények
Bazin - Öregvár 2, Starý Zámok II