Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Feltót - TauţRomániaErdély és PartiumArad történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Solymosi-hegység északi lábánál, a Csigér-patak mellett fekszik Feltót (Tau�) község. A Pankotáról Körösbökénybe vezető alsóbbrendű, de jól autózható úton, kb. a két település között félúton lehet letérni Feltót felé. Észak felől érkezve a faluba, a Várdombot a falu közepén, az úttól délnyugatra találjuk, ott, ahol a falu főutcája délnyugat felé fordul. A várdombon (La Cetate), egy 0,25 hektáros platón találjuk a török korban megerődített templom illetve vár maradványait.

A templom eredetileg a középkori településtől nyugatra feküdt, és csak a 17. század folyamán húzódott a falu a középkori templom mellé. A templom a 13. század vége és a 14. század eleje közötti időszakban épült, félköríves szentélyzáródással. Később sekrestyével és egy oldalhajóval egészült ki. Gótikus átépítése során szentélye poligonális záródást kapott, hajóját nyugat felé meghosszabbították. A nyugati oldalon egy harangtornyot is építettek. A 16. században, a török veszély közeledtével a templom menedékhely lett, sáncokkal, gerendapalánkkal, fallal vették körbe. A törökök 1552-ben elfoglalták, és 1595-ig várként használták. Egyike volt a temesvári vilajet keleti határát védő váraknak, őrsége csekély, kb. 20 fős lehetett. A 16. század végén a templom használaton kívül állt és pusztulófélben volt, közvetlen közelébe ekkortájt föld-fa szerkezetű lakóházak épültek. E házak később, egy tűzvész során leégtek, elszenesedett gerendáikat a 2004. nyarán itt zajló ásatások során megtalálták.

A vár központi platóján, amely kb. 50 m átmérőjű, jól láthatóak a templom feltárt alapfalai. Az ásatás során az egykori templom hajójában 8 kővel bélelt sírt tártak fel. Emberi csontok a gondatlan visszatemetés folytán ma is találhatók ezen a helyen. A templomot vastag kőfallal kerítették, amelynek az északi szakasza ma is jól látható. A kerítőfalon kívül kettős árokrendszert találunk. A belső árok szélessége 10-15 m, a külső pedig 15-20 m széles, relatív mélysége változó. Az árkok legjobban az északi és a keleti oldalon figyelhetők meg.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 198-199.


GPS: É 46° 17.111 (46.285175)
K 21° 54.662 (21.911039)

A Solymosi-hegység északi lábánál, a Csigér-patak mellett fekszik Feltót (Tauţ) község. A Pankotáról Körösbökénybe vezető alsóbbrendű, de jól autózható úton, kb. a két település között félúton lehet letérni Feltót felé. Észak felől érkezve a faluba, a Várdombot a falu közepén, az úttól délnyugatra találjuk, ott, ahol a falu főutcája délnyugat felé fordul. A várdombon (La Cetate), egy 0,25 hektáros platón találjuk a török korban megerődített templom illetve vár maradványait.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció