Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sólyom - ŞoimiRomániaErdély és PartiumBihar vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

A Béli- (Moma-Kodru-) hegység É-i lábánál, a K-ről érkező és itt É-ra forduló Fekete-Körös bal partján fekszik Sólyom (�oimi) falu. A községtől délre, kb. 2 km-re középkori vár romja található az erdei úttól 100 méterre, nyugati irányban, egy 344 m magas hegyen.

Egyes vélemények szerint 1294-ben emelték, építtetője a Borsa nemzetség egyik tagja lehetett. Feltehetően azután hagyták el a várat, és kezdődött meg pusztulása, amikor a Borsák itteni birtoka 1333-ban a Váradi püspökség kezébe került.

A várat a déli oldalon mesterséges árok választja el a hegygerinctől, amely tovább folytatódik a vár nyugati és északi oldalán. A várdomb keleti oldala igen meredek, itt nem készült árok. A vár külső fala a keleti oldalon maradt meg a legjobb állapotban, mintegy 15 m hosszúságban, külső oldalának magassága eléri a 3 métert. A kb. 20x25 m-es várterületen belül, annak délkeleti sarkában egy kisebb kiemelkedésen találhatóak a vár központi épületének romjai, melyek helyenként elérik a 3-4 méter magasságot.

A Béli- (Moma-Kodru-) hegység É-i lábánál, a K-ről érkező és itt É-ra forduló Fekete-Körös bal partján fekszik Sólyom (Şoimi) falu. A községtől délre, kb. 2 km-re középkori vár romja található az erdei úttól 100 méterre, nyugati irányban, egy 344 m magas hegyen.

Új feltöltések, frissítések
18OktMaksa - templom  ▪  Makfalva - Makavára
17OktMagyarvalkó - templom  ▪  Magyarózd - kastély  ▪  Magyaró - Mentővár  ▪  Magyarléta - Léta  ▪  Magyarlak - Grebengrad, Greben vár
16OktKereki - Fehérkő, Fejérkő, Katonavár
Ajánlott látnivalók
Városfalak
BazinVárosfalak
Keresési előzmények
Sólyom - Vár