Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Baca - BaţaRomániaErdély és PartiumSzolnok-Doboka vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép

Az Ilosvai-hegység déli lábánál fekvő Baca (Ba�a) község nyugati szélén emelkedő kastélydombon állt valaha a bacai várkastély, melynek némi romjai még ma is fellelhetők. A faluba nyugatról beérve földúton jobbra fordulunk és 200 méter után érjük el a várkastély dombját.

Először Bocskai István erdélyi fejedelemnek épült ide egy udvarháza, amely később Mikes Kelemen apjának kezére jutott. Egy 1631-ben kelt oklevél várként említi, tehát ebben az időben az udvarház helyén már erődített várkastély állt, melyet nyilván a korábbi épület felhasználásával emeltek. 1740 körül gróf Lázár Vilmos emeletes kastéllyá építtette át, melyben megyegyűléseket is tartottak, pincéi pedig részben börtönül szolgáltak. 1847-ben romként említik, majd gróf Kornis Miklós építtetett helyette új kastélyt az 1870-es évek elején, amely a 20. század 40-as éveiben pusztult el.

Ma csupán a korábbi erődített castellum déli traktusának falait illetve az azon lévő lőréseket és kapumaradványokat lehet megfigyelni a helyszínen. Az elpusztult castellum déli épületrészének kb. 25x10 méteres alsó szintje maradt meg, amelynek egy részét pinceként használja a jelenlegi tulajdonos. Ettől az épülettől 10 méterre délre látható a 18.

században épült kastély csekély maradványa, az alsó szint néhány boltív indításának töredékével. Ez utóbbit azonban már szinte teljesen elbontották.

/Karczag Ákos/

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 91-92.


GPS: É 47° 11.094 (47.184906)
K 23° 59.421 (23.990356)

Az Ilosvai-hegység déli lábánál fekvő Baca (Baţa) község nyugati szélén emelkedő kastélydombon állt valaha a bacai várkastély, melynek némi romjai még ma is fellelhetők. A faluba nyugatról beérve földúton jobbra fordulunk és 200 méter után érjük el a várkastély dombját.

Új feltöltések, frissítések
16AugKomárom - Öregvár-Újvár  ▪  Komárom - Vágduna  ▪  Komárom - Nádorvonal
15AugKomárom - Monostori erőd  ▪  Komárom - Igmándi erőd  ▪  Komárom - Csillagerőd
14AugKölpény - Vár  ▪  Kolozsvár - Fellegvár  ▪  Kolozsvár - Ó-Kolozsvár  ▪  Kolozsvár - városerődítés  ▪  Kolozsnagyida - Vár
13AugKéthely - Fancsika
Ajánlott látnivalók
Ruzsahegy, Gatal
CsepregRuzsahegy, Gatal
Keresési előzmények
Baca - Vár