Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KukljićHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

7.11 Kukljics – Kukljić

A vár maradványai egy Lika folyó menti dombon (612 m tszfm), a Medak település közeli, hasonnevű falu, Vuletići család tanyája fölött találhatók. Írásos említése nincs a várnak, egyedül Mercator térképen tűnik fel, mint Cuiec. A térkép szerint a vár Pocsitelj és Raducs között, Medak-tól valamivel délnyugatabbra áll. A vár építtetői valószínűleg egy, Mogorovics nembéli, Kukljics nevű család lehetett. Ám Ivan Devčić [23] a várat Bartak grad-nak nevezi, mivel úgy tartja, hogy a várat fráter György nagybátyja, Utješinović Bartak emeltette, miután lemondott a Szkradin (Skradin) hátországában, a Krka folyó völgyében lévő, a család után Utješinović grad-nak is nevezett Kamičak várának és birtokának irányításáról fivére, Gregor (fráter György apja) javára, majd átköltözött Likába.

A vár fennmaradt maradványai azt mutatják, hogy Kukljics vára, mint jó néhány más likai vár, egy kerek toronyból - mely 1 m magasságig áll, s jelenleg birkakarámként szolgál - valamint egy tornyot övező falból állt. Noha az övező falnak csak az alapjai maradtak fent, ám meglehetős biztonsággal végig lehet kísérni a fal haladási irányát. A fal, valószínűleg belekötött a toronyba (K), majd az északkeleti oldalon, egy természetes sziklagátban folytatódott, ami a kerek torony alapjául szolgáló szikla keleti peremét képezte. Az övező fal eme, északkeleti sarka, egy kisebb torony, vagy valamilyen kisebb építmény létezésének lehetőségére utal.

[23] Devčić: Bartak grad i Počitelj grad ; Prosvjeta, 1907. 30

A vár mai állapota:

A vár területét 2011. 04. 04-én, Keserű László és Szabó Tibor társaságában látogattuk meg. A vár egy kb. kelet-nyugati irányú, hosszúkás, sziklás domb nyugati végét foglalja el. A várba följutni, nyugatról, közvetlenül a műútról, egy nyiladékon át lehet, mely utóbb kitisztulva, szépen kirajzolja az egykori felvezető út nyomvonalát. A felvezető út egy sziklába vágott (de lehet természetes is) árok déli végébe fut bele. A felvezető utat balról, a vár magját alkotó, kissé ovális, kerektornyot övező fal, mára apró sánccá kopott vonulata kíséri. Az udvart övező fal ma már csak a terepalakulatokban észlelhető. A sziklaárok északi végében, egy kb. 1,5x1,5 méteres süppedés látható, ami esetleg egy kaput védő torony maradványa lehet. Ha igaz, akkor a sziklaárokból innen lehetett a vár udvarára bejutni. A fallal övezett várudvar közepén, egy kissé ovális, kb. 6 m átmérőjű, kerek torony állt. A torony keleti oldalánál egy kb. 1,5x1,5 méteres, négyzetes, kőfalú épület alapjai láthatók, ami talán a toronyhoz vezető lépcsőzet alapozása lehet. A torony belülről kb. 1,5 m mély, szépen kifalazott ciszternához hasonlít, míg kívülről teljesen dombhatású. A várudvar északi fala a sűrű bozót miatt nem látható, így csak feltételezhető a léte. A nyugati oldal sziklás felszíne miatt az sem tudható, hogy a tornyot teljesen körbevették-e fallal, vagy a torony közepébe köthettek e bele, ez esetben egy, az övező falból egy félig kiugratott toronyról beszélhetünk. A jelenlegi maradványok alapján biztosra vehető, hogy Kukljics vára un. likai típusú vár lehetett (egy fallal övezett várudvar és egy változó elhelyezésű kerek torony kombinációja). A sziklaárok keleti oldalán falnyomok nem találhatók, de lépcsős terepe, megengedi annak a feltételezését, hogy ezt a rész, valamiféle palánkkal erősíthették.

/Szatanek József/

Forrás:

Krešimir Matijević: Naseljenje Like

GPS: É 44° 25.366 (44.422764)
K 15° 31.479 (15.524644)

Kukljić elnéptelenedett térségét és a település Vuletići tanyája fölötti gradinát legegyszerűbben a Karlovac - Split autópályán, a Sveti Rok-i leágazástól érhetjük el a legkönnyebben. Az autópályáról letérve Gospić irányában kell haladnunk egészen Papuća településig. A település északi végénél balra fordulunk Kukljić irányába. A leágazás után nem sokkal át kell mennünk a Lika folyó fölötti öreg hídon, míg egy házcsoportot nem látunk. Itt egy nagyon jó minőségű utat látunk balra, de nekünk a jól járható, de már kevésbé jó minőségű jobbra tartó aszfalt úton kell továbbmennünk, míg egy nagy síkságra nem érünk. Itt egy újabb elágazás lesz, melynek a bal szárán kell egészen a várdomb lábáig mennünk. Itt leparkolva, a vár már szabadon bejárható. Figyelem, tekintve hogy a környéken alig 3 ember él, így GPS készülék nélkül ne vágjunk neki az útnak.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció