Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ÖsküMagyarországVeszprém megyeVeszprém vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

Ősidőktől lakott hely volt, neve az 1082. évi oklevélben fordul elő ,,villa Es" alakban, amikor I. László király a veszprémi káptalan birtokait összeíratta, és őket benne megerősítette. A XII. század végén II. Endre özvegye Eufrozina királyné a fehérvári kereszteseknek adományozta. A XV. században az Újlakiaké, akik itt várat építettek, melyet 1461-ben említenek először ,,castellum Euskew" néven. Kajári Pál volt a várnagya, alvárnagya pedig István.

1465-ben ,, Castrum Eskew" alakban szerepel, mint Újlaki Miklós birtoka.

A falu 1526 után elnéptelenedett, 1650-ben Várpalota tartozékaként Zichy István győri kapitány kapta meg királyi adományként. A várból a török hódoltság után csak a kerek őrtornya maradt meg, melyből a XIX.század végén Sztáray Antal gróf kápolnát alakíttatott.

Ma a torony helyreállítva látható a falu feletti dombon. /Kiss Gábor/

Koppány Tibor kutatásai alapján az 1539-ben már elpusztultként említett Újlaki castellum nem a kerektemplom körül, hanem a vele szemben lévő, ma Basalaknak nevezett, egykor a patak felduzzasztott vizével körülvett kis dombon állt.

GPS: É 47° 9.510 (47.158501)
K 18° 4.324 (18.072067)

INFORMÁCIÓK:A kerek templom és az Újlaki-castellum maradványa autóval megközelíthető. Egymástól kb 50 m távolságra vannak.

Nógrád Megye Várai
NVA
Új feltöltések, frissítések
21JanCsejte - Vár
20JanSzada - Várdomb, Rákóczi sánc
19JanPecki - Pecki  ▪  Pećigrad - Pécs vára  ▪  Bodajk - Varjúvár
18JanPavlovac - Vár
17JanÖskü - Vár
Ajánlott látnivalók
Gradistye, Gradiąće
MargečanGradistye, Gradiąće
Keresési előzmények
Öskü - Vár