Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sopronkeresztúr - DeutschkreutzAusztriaBurgenlandSopron vármegye - Nádasdy várkastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép

DEUTSCHKREUTZ - SOPRONKERESZTÚR

Kastély: Egyemeletes, négytraktusú épület, négy sarkán bástyaszeruen kiugró toronnyal. Az eredeti vízivárat a Kanizsaiak építették 1492-ben. Nádasdy Tamás 1560-ban felújította, mai formájában pedig Nádasdy Páál építette ki 1625-ben. A kastély kapuja elott egykor felvonóhíd ívelte át a vizesárkot. A bejárttól jobbra az Esterházy, balra a Nádasdy-címer látható, a következo felírással: ILLMI COMITIS THOMAE DE NADASD REG. HVNG. OLIM PALAT. FILII FRANCISCI FILIVS PAVLVS, TERRAE FOGARAS PER. ET…MAI AM M.D.C.XXV. 
A várhídról balra, a kofalon emléktábla, a következo szöveggel: „Erzsébet királyné emlékfái.” Alatta kooszlopon a fák ültetésének idopontja: 1896.ápr.1. 
A szovjet megszálló vandalizmusa 1945-ben olyan kárt okoztak az épületben, amit azóta sem tudtak helyreállítani. A renoválási munkák ma is folynak (1999). Vezetés nincs, pedig érdemes lenne megcsodálni az udvar kétszintes tornácát és a nagy múltú kastély barokk termeit. 
Az északkeleti toronyban volt a kastély-kápolna, amelynek csúcsíves ablakai és boltívei még ma is magukon viselik a késo gótika stílusjegyeit. Feltehetoen 1643 után rendezték be ezt az épületrészt kápolnának, amikor Nádasdy Ferenc áttért a katolikus hitre. A nyugati szárny egyik termében nemes vonalú kandalló áll, falán a Nádasdy-címerrel (17 sz.) A vár délnyugati sarokszárnyának pincéjébol egykor alagút vezetett ki . Az épületen kívül, a bejárattal szemben, szép barokk granarium (magtár) állt. 1952-ben lebontották. 

/Juhász László: Burgenland, Várvidék (Lakitelek, 1999)/

GPS: É 47° 35.985 (47.599758)
K 16° 38.752 (16.645868)
Nógrád Megye Várai
NVA