Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Bánokszentgyörgy, Magyarország, Zala megye, Zala vármegye -  Szentmihály

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Mellékletek
  • Térkép

Az elpusztult Szentmihály falu földvárát Gönczi Ferenc említi, a szomszédos Szentliszló, illetve Várfölde községekkel kapcsolatban. Nováki Gyula 1982 júliusában mérte fel a vár területét, majd 1983-84-ben ásatást is végzett a kis földvárban.

A középkori Szentmihály falu Bánokszentgyörgy határában, a falutól 3 km-re északnyugatra feküdt. Legkönnyebb megközelíteni Várfölde község felől, a községtől északra tartó Szilágyi-patak völgyében. Ahol a patakot halastavakká duzzasztották, kell északkeleti irányba letérni a patak mentén húzódó földútról. Az úttól kb 200 m távolságban, a patakvölgy fölé emelkedő Szentmihályi-tető északkelet-délnyugat irányú nyúlványán találjuk a kis vár sáncait. Az árokkal körülvett területen két ovális alaprajzú kisebb dombot találunk, amelyek között a külső árok szintjénél magasabban egy mesterséges árok húzódik. Az északkeleti, nagyobbik plató átmérője 16x11 m, relatív magassága 4 m.

A kisebbik, délnyugati várdomb platójának mérete 9x6 m, magassága 2 m. A nagyobbik domb nyugati oldala erősen bolygatott, ennek nagy részét az 1920-as években a szomszédos falu tanítója ásta ki kutatása során. Az árokkal körülvett terület teljes hossza 52 m, szélessége a kisebbik halomnál 21 m, a nagyobbiknál 30m. A kétrészes vár mindkét halma mesterséges feltöltéssel jött létre. A körítő árkon kívül az ásató régész más erődítés, vagy belső épület nyomát nem találta.

Bár magát a falut az oklevelek 1379 és 1559 között többször említik, a feltárt házak leletei a 13. század végére keltezik a települést. Magáról a várról azonban egyszer sem emlékeznek meg az okiratok. A lendvai Bánffi család itteni birtoklásáról csak a 14. század végétől van adatunk, ezért a valószínűleg korábban, a 13. században emelt kettős motte építtetője ismeretlen.

forrás:

Nováki Gyula: A középkori Szentmihály falu földvára és szántóföldjei (in: Zalai Múzeum 2. 1990)

GPS: É 46° 34.859 (46.580978)
K 16° 46.433 (16.773891)

A középkori Szentmihály falu Bánokszentgyörgy határában, a falutól 3 km-re északnyugatra feküdt. Legkönnyebb megközelíteni Várfölde község felől, a községtől északra tartó Szilágyi-patak völgyében. Ahol a patakot halastavakká duzzasztották, kell északkeleti irányba letérni a patak mentén húzódó földútról. Az úttól kb 200 m távolságban, a patakvölgy fölé emelkedő Szentmihályi-tető északkelet-délnyugat irányú nyúlványán találjuk a kis vár sáncait.

Nógrád megye várai
Új feltöltések, frissítések
23ÁprDvor - Levernica  ▪  Dunaújváros , Pentele , Rácdomb - török palánkvár  ▪  Dunaföldvár - solti kuruc kori sáncvár  ▪  Dunaföldvár - Felsősziget, kuruc kori sánc  ▪  Dunaföldvár - Bottyánsánc, kuruc kori sánc  ▪  Dunaalmás - Vár  ▪  Ducó - Vár  ▪  Károlyváros - Dubovac  ▪  Saskőváralja - Saskő vára és elővár  ▪  Dubravica - castellum  ▪  Drivenik - Vár  ▪  Drežnik Grad - Drezsnik  ▪  Drenov klanac - Simsanovka torony  ▪  Drenkova - Drankó vára  ▪  Drenkova - Cozla  ▪  Drégelypalánk - török palánkvár  ▪  Drávapalkonya - Bádeni Lajos erődje  ▪  Dragović - Csáktornya-vár  ▪  Draga Svetovjanska - Turen vára
22ÁprDonji Zagon - Ledenice  ▪  Donji Srb - Kula  ▪  Donji Skrad - Gradina  ▪  Donji Furjan - Furjan, Sokolacgrad, Cager  ▪  Donja Suvaja - Unafő, Gradina  ▪  Domoszló - Oroszlánkő  ▪  Dolmány - templom  ▪  Doljanovci - Pogana gradina  ▪  Dolac - Turski grad, Éleskő vára  ▪  Doborka - templom  ▪  Döbrököz - Vár  ▪  Dipse - templom  ▪  Doboka - Vár
20ÁprDiósjenő - Csehvár  ▪  Diód - Vár  ▪  Diklenica - Vár  ▪  Diakovár - Diakó  ▪  Dézna - Vár  ▪  Dévény - Vár
19ÁprZsolnalitva - Zsolnalitva vára
Ajánlott látnivalók
Imsósi kuruc kori sánc
DunakömlődImsósi kuruc kori sánc
Barabásvár
LisznyóBarabásvár
Keresési előzmények
Bánokszentgyörgy - Szentmihály