Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

A sümegi vár fejlesztése

A sümegi vár fejlesztése

Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa (Miniszterelnökség) és Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft. ügyvezető igazgatójának beszámolója a sümegi vár fejlesztéséről.

A kétszer ostromolt barlangvár

A kétszer ostromolt barlangvár

Az Al-Duna leglátványosabb részén, a 4 km hoszszú Nagy-Kazán-szorosban a Duna, vadregényes sziklaszűkületbe szorul. Ezt a szakaszt hajdanán zátonyai és sziklaszirtjei tették igazán veszedelmessé, mígnem 1972-ben, a Vaskapu-vízlépcső átadásával a folyó vízszintje megemelkedett, és a hajózás egész évben biztonságossá vált. A vízszintemelkedéssel azonban számos történelmi épület és helyszín került víz alá, vagy vált szinte megközelíthetetlenné. Ezek közé tartozik a híres-nevezetes Veterani barlangvár is.

Essegvár útján járok én… - Várjáró Magazin, 55. szám

Essegvár útján járok én…  -  Várjáró Magazin, 55. szám

Mielőtt bárki végigolvassa e cikket, először is Kölcsey Ferenc Huszt című versét hallgassa meg Kézdy György előadásában, és olvassa hozzá magát a művet. Ehhez kényelmesen le kell ülni. Igen, most pont ráérek stílusban! " Bús düledékeiden, Husztnak romvára megállék / Csend vala, felleg alól szállt fel az éjjeli hold. Szél kele most, mint sír szele kél, s a csarnok elontott Oszlopi közt lebegő rémalak inte felém. És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán? Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér? Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort / Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!

Vár a Cuha-patak völgyében – A mészárszéki szikla vára - Várjáró Magazin, 56. szám

Vár a Cuha-patak völgyében – A mészárszéki szikla vára - Várjáró Magazin, 56. szám

Ha azt írom, hogy a Bakonyban, a mészárszéki szikla középkori várhelyét látogattuk meg, vajon mennyien kapják fel a fejüket, hogy hallottak róla, esetleg jártak a helyszínen? Amikor Miháldy István bakonyszentlászlói plébános – lelkes amatőr régész és gyűjtő – 1870 táján ásta a várat, a környék lakosai még így nevezték. A "Várjáró Magazin, 56. száma"

Vár-Webáruház - Látvány térképek várainkról