Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Fülek vára, a „felvidék gyöngye” Várjáró magazin 47. szám

Fülek vára, a „felvidék gyöngye” Várjáró magazin 47. szám

Fülek városa a történelmi Nógrád megyében, a mai Szlovákia területén a Besztercebányai kerület Losonci járásában, a Cseres-hegység Füleki-medencéjében található. A medence még a miocén korban alakult ki az ALPACA- mikrolemez vándorlásával, mely a Pannon-medence északi részének süllyedéseit eredményezte. Ezekben több száz méteres üledék halmozódott fel. A sziklakúp, melyen a vár áll, vulkanikus eredetű, tulajdonképpen egy maar-tipusú vulkán maradványa. A maar-tipusú kráterek feneke jóval a környező felszín alatt van, így krátertó keletkezik, melyet tufagyűrű vesz körül. Ez a tufagyűrű a belső fala a kráternek, melyre a vár épül. Az épületegyüttes anyaga így nagyrészt a helyi, könnyen faragható kőből lett kialakítva.

„Rideg Somló, térföldi remete” - Várjáró Magazin 30. szám

„Rideg Somló, térföldi remete” - Várjáró Magazin 30. szám

A Balaton-felvidék festői szépségű természeti környezetében, a finom borokat termő domboldalak között a múlt emlékének számtalan példájával találkozhatunk. A völgyekben megbújó kis, középkori templomok, kastélyok és a vulkáni tanúhegyek csúcsán emelkedő középkori váraink romjai mind-mind végigkísérték a történelem boldog, békés és viharos századait. Utóbbiak egyik legszebb példája Somló várának romja.

Kaposvár-Tüskevár

Kaposvár-Tüskevár

Nemrég egy várkutató kolléga hívta fel a figyelmemet a Kapos-völgy 1778-ban készült kéziratos térképére. Ezen felfigyelt egy régi akasztófa helye körül látható várhely ábrázolására. Történeti adatunk nincs róla, viszont nyilván ide vonatkoztatható a Pesty Frigyes 1864-es gyűjtéséből ismert Tüskevár helynév.

Bánd Várhegy - A varvadasz.blog cikke

Bánd Várhegy - A varvadasz.blog cikke

Napjainkban egyre nehezebb a dolga a kies helyszíneket felkeresni kívánó várbarátnak. A nyolcvanas évek óta egyre több várhely válik különböző magánterületek részévé, megközelítésük során egyeztetésekre számíthatunk, vagy egyszerűen a tulajdonos jóindulatára vagyunk bízva. Az írásban szereplő helyszín is eme különleges célpontok közé tartozik, ezért is kaptam az alkalmon, amikor Erdősi Ferenc várbarát szíves invitálásának eleget téve felkerekedtem, hogy szemre vételezzem a Várhegyet.

Bakonybél - Monostor
Új feltöltések, frissítések
19JúnSalgótarján - Baglyaskő
18JúnSzászkézd - vár
15JúnCsesznek - Vár
12JúnBarcarozsnyó - Vár
04JúnMalajesd - Vár  ▪  Döbrönte - Vár
03JúnZalaszántó - Tátika
23MájSzelindek - Vár
Ajánlott látnivalók
Szt. Miklós pálos kolostor
ModrusSzt. Miklós pálos kolostor
Götzenberg
CódGötzenberg