Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

A két Litva vára

A két Litva vára

Balassagyarmattól északnyugat-ra 20 km-re, a „Korponai-erdő”-nek nevezett tájegység vadregényes vidékén, erdővel borított hegyek között két várrom található egymástól 3 km távolságra. Egykor mindkettőt Litva várának hívták, csakhogy egyidőben sosem lakták őket. Egyikük pusztulása néhány évvel később a másik felépítését eredményezte.

A köpcsényi „Tower”

A köpcsényi „Tower”

Hol is van Köpcsény? S hogy kerül oda a Tower? Kezdjük az első kérdésnél, mert annak könnyebb a megválaszolása. A mai ausztriai, burgenlandi Kittsee – magyarul Köpcsény – község egykor nagyon fontos közlekedési csomópontnál keletkezett. A Duna jobbpartját követő római eredetű főútvonalat éppen itt keresztezte a két nagy jelentőségű nyugati magyar határvárost, Sopront és Pozsonyt összekötő másik főút. Köpcsénytől a pozsonyi belváros alig 6 km-re esik. A középkori utazó bizonyára legtöbbször itt lépte át a német(osztrák)-magyar határt. Nem véletlen, hogy a terület fontos történelmi események helyszíne volt.

Gyula várának története a XVI. század közepétől napjainkig ( II. rész )

Gyula várának története a XVI. század közepétől napjainkig ( II. rész )

Az előző írásomban szó volt Gyula várának XV. századi – Maróti János és fia, László – általi építéséről, amit a XVI. század elején Corvin János özvegye, Frangepán Beatrix folytatott. Az 1500-as években, a tűzfegyverek megjelenésének hatására át kellett alakítani a középkori védműveket, ekkor alakult ki a palánkfalakból, bástyákból és vízzel teli várárkokból álló szigeterőd rendszere a belső téglavár körül.

Gyula várának története a XVI. század közepéig ( I. rész )

Gyula várának története a XVI. század közepéig ( I. rész )

A Körösök mocsarai által védett szigeten felépített gyulai vár napjainkban az egykori Magyar Királyság alföldi vidékeinek legépebb formában fennmaradt téglavára – sok helyen azt is olvashatjuk, hogy Közép-Európa egyetlen épen maradt, síkvidéki gótikus téglavára –, mely nagyszámú XV. századi építészeti részlettel, a Zsigmond-kori főúri lakóépületekre jellemző gótikus belső terekkel rendelkezik annak dacára, hogy jelentős részeit az újkorban vagy már a XX. századi helyreállítások során építették.

Bakonybél - Monostor
Új feltöltések, frissítések
19JúnSalgótarján - Baglyaskő
18JúnSzászkézd - vár
15JúnCsesznek - Vár
12JúnBarcarozsnyó - Vár
04JúnMalajesd - Vár  ▪  Döbrönte - Vár
03JúnZalaszántó - Tátika
23MájSzelindek - Vár
Ajánlott látnivalók
Földvár
PecsenyédFöldvár