Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

IV. Béla és Trau erődített városa forrás

IV. Béla és Trau erődített városa  forrás

Dalmáciai kalandozásaim egyik nem titkolt célja az volt, hogy a Magyar Királyságban zajlott események a térséggel kapcsolatos helyszíneit felkeressem. Az egyik ilyen esemény IV. Béla tatárok elöli menekülése, amelyben Trau (Trogir) főszerepet kapott. Az 1997-ben UNESCO világörökségi helyszínné választott, megkapó kis szigetre épült városon a közel 400 éves velencei uralom csodálatos építészeti remekművek formájában hagyta ott emlékét.

A Vértes középkori erődített vadászlaka

A Vértes középkori erődített vadászlaka

A Vértes hegységben több vár maradványát ismerjük: Gesztes, Vitány, Oroszlánkő várát és Gerencsérvárat. Az alábbiakban közül most a legkisebbel, Gerencsérvárral kívánok foglalkozni. / Válogatás a Várak Kastélyok Templomok magazin archívumából / www.varlap.hu /

Corfe vára Dél-Angliában

Corfe vára  Dél-Angliában

Anglia hallatán a legtöbb turista méltán a pezsgő életű fővárosra, Londonra gondol. Az angol vidék azonban hasonlóan bővelkedik izgalmas műemlékekben. Ha tehetjük, lépjünk ki a főváros vonzásköréből. Fedezzük fel milyen szépségeket rejt, milyen történelmi múltba vezet vissza az angol táj. A mi utunk a déli tengerpartra, Dorsetbe vezetett, ahol a Purbeck-félszigeten található Corfe várat látogattuk meg.

Oroszlánszívű Richárd Dürnstein várában

Oroszlánszívű Richárd Dürnstein várában

Az alsó-ausztriai Wachau a Duna egyik legszebb szakasza: a Krems előtti Duna-völgy Weissenkirchen község után összeszűkül. Északi partján Dürnstein bájos kisvárosa fekszik, felette magas sziklán impozáns várrom látható. Hajdanán itt őrizték ellenfelei Oroszlánszívű Richárd angol királyt. De miképpen is lett a szentföldi keresztesek legyőzhetetlen vezére e zordon sziklavár foglya?

NVA
Kőnig Frigyes - Végvárak a Magyar Királyságban
Civertan Studió - Vár-webáruház
Új feltöltések, frissítések
17MárcSzászbogács - templom  ▪  Szászalmád - templom  ▪  Sellenberk - templom
11MárcKlis - Klissza  ▪  Almissza - Omiš
10MárcSegesd - templom  ▪  Sáros - templom  ▪  Sálya - templom
08MárcBozók - Vár  ▪  Mátrafüred - Benevár
07MárcTiszaalpár - Alpár
Ajánlott látnivalók