Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Prázsmári erődtemplom

Prázsmári erődtemplom

Az UNESCO Világörökség részét képező erődített templom a Barcaságban ("Kirándulás a történelembe" blog cikke)

Szebenikó négy erődje - A "varvadasz.bloglap.hu" cikke

Szebenikó négy erődje - A

Dalmácia felfedezésének egyik emlékezetes helyszíne volt számomra Szebenikó (Sibenik) városa, ahol a település védelmi rendszere 4 erődböl és a városfalakból állott. Manapság a 4 erődből 2 látogatható, 2 pedig felújítás alatt van. Az alábbi bejegyzés ezeket az erődítményeket igyekszik.

Fülek vára, a „felvidék gyöngye” Várjáró magazin 47. szám

Fülek vára, a „felvidék gyöngye” Várjáró magazin 47. szám

Fülek városa a történelmi Nógrád megyében, a mai Szlovákia területén a Besztercebányai kerület Losonci járásában, a Cseres-hegység Füleki-medencéjében található. A medence még a miocén korban alakult ki az ALPACA- mikrolemez vándorlásával, mely a Pannon-medence északi részének süllyedéseit eredményezte. Ezekben több száz méteres üledék halmozódott fel. A sziklakúp, melyen a vár áll, vulkanikus eredetű, tulajdonképpen egy maar-tipusú vulkán maradványa. A maar-tipusú kráterek feneke jóval a környező felszín alatt van, így krátertó keletkezik, melyet tufagyűrű vesz körül. Ez a tufagyűrű a belső fala a kráternek, melyre a vár épül. Az épületegyüttes anyaga így nagyrészt a helyi, könnyen faragható kőből lett kialakítva.

„Rideg Somló, térföldi remete” - Várjáró Magazin 30. szám

„Rideg Somló, térföldi remete” - Várjáró Magazin 30. szám

A Balaton-felvidék festői szépségű természeti környezetében, a finom borokat termő domboldalak között a múlt emlékének számtalan példájával találkozhatunk. A völgyekben megbújó kis, középkori templomok, kastélyok és a vulkáni tanúhegyek csúcsán emelkedő középkori váraink romjai mind-mind végigkísérték a történelem boldog, békés és viharos századait. Utóbbiak egyik legszebb példája Somló várának romja.

Várak.hu mobil applikáció