Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kaposvár-Tüskevár

Kaposvár-Tüskevár

Nemrég egy várkutató kolléga hívta fel a figyelmemet a Kapos-völgy 1778-ban készült kéziratos térképére. Ezen felfigyelt egy régi akasztófa helye körül látható várhely ábrázolására. Történeti adatunk nincs róla, viszont nyilván ide vonatkoztatható a Pesty Frigyes 1864-es gyűjtéséből ismert Tüskevár helynév.

Bánd Várhegy - A varvadasz.blog cikke

Bánd Várhegy - A varvadasz.blog cikke

Napjainkban egyre nehezebb a dolga a kies helyszíneket felkeresni kívánó várbarátnak. A nyolcvanas évek óta egyre több várhely válik különböző magánterületek részévé, megközelítésük során egyeztetésekre számíthatunk, vagy egyszerűen a tulajdonos jóindulatára vagyunk bízva. Az írásban szereplő helyszín is eme különleges célpontok közé tartozik, ezért is kaptam az alkalmon, amikor Erdősi Ferenc várbarát szíves invitálásának eleget téve felkerekedtem, hogy szemre vételezzem a Várhegyet.

A két Litva vára

A két Litva vára

Balassagyarmattól északnyugat-ra 20 km-re, a „Korponai-erdő”-nek nevezett tájegység vadregényes vidékén, erdővel borított hegyek között két várrom található egymástól 3 km távolságra. Egykor mindkettőt Litva várának hívták, csakhogy egyidőben sosem lakták őket. Egyikük pusztulása néhány évvel később a másik felépítését eredményezte.

A köpcsényi „Tower”

A köpcsényi „Tower”

Hol is van Köpcsény? S hogy kerül oda a Tower? Kezdjük az első kérdésnél, mert annak könnyebb a megválaszolása. A mai ausztriai, burgenlandi Kittsee – magyarul Köpcsény – község egykor nagyon fontos közlekedési csomópontnál keletkezett. A Duna jobbpartját követő római eredetű főútvonalat éppen itt keresztezte a két nagy jelentőségű nyugati magyar határvárost, Sopront és Pozsonyt összekötő másik főút. Köpcsénytől a pozsonyi belváros alig 6 km-re esik. A középkori utazó bizonyára legtöbbször itt lépte át a német(osztrák)-magyar határt. Nem véletlen, hogy a terület fontos történelmi események helyszíne volt.

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
17NovUgod - Vár
14NovSzilaspogony - Kis-kő
13NovKrasznahorka - Vár
01NovSzibiel - Vár
31OktTarján - Vár
14OktSopronkeresztúr - Nádasdy várkastély
11OktVilonya - templom
Ajánlott látnivalók
Kővár, Chioar
BerkeszpatakaKővár, Chioar
templom
Baráthelytemplom