Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Borostyánkő - BernsteinAusztriaBurgenlandVas történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Borostyánkő vára

Az egykoron Vas vármagyéhez tartozó Borostyánkő (Bernstein) mezővárosa, Burgenland nyugati peremén, a Felsőőri járásban található, közel Alsó Ausztria és Stájerország határához.

A gyepük felszámolása után, a 13.század elején felépített vár a nyugati védelmi rendszer fontos erődítménye volt. A vár építtetője nem ismert, így akár a király, akár a Héder nembéli Kőszegi-család egyik őse is lehetett III. Béla korában. Neve eredetileg Pärenstein (Medvekő) volt, melyből az évszázadok során alakult ki a Borostyánkő elnevezése. Így a névnek semmi köze sincs a környéken található ásványkőhöz.

II. Frigyes osztrák herceg nem nézte jó szemmel az ellene emelt várat és 1231-ben elfoglalta. IV. Béla négy évvel később visszaszerezte Borostyánkőt, amely a tatárjárás után a Németújvári grófok tulajdonába került. 1285-ben Albert osztrák herceg súlyos vereséget szenvedett falai alatt, négy évvel később azonban sikerült bevennie.

A magyar királyok és az osztrák hercegek között továbbra is váltakozó szerencsével folyt a harc a vár birtoklásáért. A Kanizsaiak 1388-ban Zsigmond királytól zálogba kapták a borostyánkői birtokot (Porostyán), melynek 1392-ben a tulajdonjogát is megszerezték. Az 1491-es pozsonyi béke szerint Borostyánkő is Ausztriához került és csak 1647-ben került vissza Magyarországhoz.

A török a várat 1529-ben sikertelenül ostromolta, majd őrsége Kőszeg 1532-es ostroma alkalmával is visszaverte a török támadást. 1536-ban felrobbant a lőportornya és a vár nagy része megrongálódott. Ma is látható hatalmas bástyái 1546-90 között készültek. Ekkor készült el az északi bástyán lévő várkút is és a palota rész is megújult.

1605. májusában Bocskai hajdúi és a török-tatár segédcsapatok sikertelenül próbálták elfoglalni. 1617-ben villámcspás következtébren ismét a lőportorony felrobbanása rongálta meg és ez már megpecsételte a régi falak sorsát. Ugyan a külső vár sértetlen maradt, de 1625-27 között az északi szárny romos részeit megújították, az öregtoronyot lebontották, a régi gótikus részeket pedig barokk stílusban építették újjá.

1644-ben Borostyánkő vára a Magyarországhoz való visszacsatolása előtt, 325000 aranyforintért a Batthyány család birtokába került. Batthyány Ádám ezt követően bízta meg a bécsi Filiberto Luccheset Borostyánkő bővítésével, átépítésével. Ezzel a vár kastélyszerű megjelenést nyert.

1683-ban a Bécset ostromló Kara Musztafa csapatai körbevették, de kárt nem okoztak a falakban. A Rákóczi-szabdságharc alatt a Batthyányok végig császár-pártiak maradtak.

1864-ben Batthyány Gusztáv gróf az angol származású intézőjének, Edward O’Egannak adta el. Örökösétől, Egán Edétől vásárolta meg Almássy Ede 1892-ben. A vár napjainkban is az Almásy-család leszármazottainak birtokában van. A várban született Almásy László (1895-1951) neves Afrika kutató, akinek az életéről forgatták az Oscar-díjas "Az angol beteg" c. filmet. Emlékét magyar nyelvű tábla őrzi a vár kapuján.

1921-ben az I. Világháború után többek között Borostyánkőt is Ausztriához csatolják. 1953-ban szállodává alakítják át. Mivel azonban nincs kialakítva központi fűtés, ezért tavasztól az őszi első hidegebb időszakig tart csak nyitva.

A vár legrégibb része a sziklára épült északi szárny. Egy befalazott román kapu nyomai ma is felfedezhetők az északi oldalon. A bástyák építését 1546-ban kezdték meg Francesco Pozzo tervei szerint, Antonio Spazzo vezetésével. A két alkalommal is felrobbant lőporos torony pusztítását követően a várat 1625 és 1627 között újították meg, majd a nyugati szárnyat Batthyány Ádám építette át a 17. század végén. A várkastély eredetileg egyemeletes volt, csak a barokk korban építettek rá egy újabb szintet.

Források:

Juhász László: Burgenland, Várvidék, Lakitelek, 1999
Németh Adél: Burgenland, Panoráma sorozat - Budapest, 2003
Belitzky János: Sopron vármegye története 1938
Herényi I.: Árpád-kori forrásadatok a Kőszeg környéki várakról
Koppány Tibor: Batthyány I. Ádám építkezései 1629-1659
Borostyánkő várának prospektusai és honlapja: www.burgbernstein.at

GPS: É 47° 24.423 (47.407055)
K 16° 15.129 (16.252148)

Információk: Az egykoron Vas vármagyéhez tartozó Borostyánkő (Bernstein) mezővárosa, Burgenland nyugati peremén, a Felsőőri járásban található, közel Alsó Ausztria és Stájerország határához.

A vár 50 perces vezetett túrával tekinthető meg, melynek része egy borkóstoló is. A felnőtt belépőjegy (2023-ban) 23 Eur / Borkóstoló nélkül 18 Eur / 6-18 év között 15 Eur.

Nyitva tartás: Április végétől Október 1-ig. Vezetett időpontok:  P. Sz. V. H. K. 11 óra. Javasolt a látogatás előtt érdeklődni a vár honlapján: www.burgbernstein.at

A várfalak mentén és a külső várkertben szabadon lehet sétálni. A vár szálláshelyként is működik a fent leírt időszakban!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció