Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nezsider - Neusiedl am SeeAusztriaBurgenlandMoson történelmi vármegye - Kuruc-kori sánc

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Kuruc-kori sáncok: Die Kuruzzenschanze (Alte Schanze,Türkenschanze)

Az 1703-ban kirobbant Rákóczi-szabadságharc kezdeti sikere miatt épült ez a védelmi vonal. 1704 tavaszán és nyarán Bécs városát fenyegették a kuruc csaptok. Környékét váratlan portyákkal háborgatták.

Az osztrák vezetés válaszul a város határában egy sáncokból és palánkból álló védelmi rendszert épített. Majd belekezdtek egy nagyobb védelmi rendszer kiépítésébe. Eredetileg 200 km hosszúra tervezték. Ebből csak 18 km sikerült megvalósítani.

Ez a római kori Carnuntum településnél kezdődött és Pándorfalun, Nezsideren keresztül a Fertő-tóig húzódott. A két méter magas sáncokat palánkokkal erősítették meg; a vonal előtt egy 4,8 méter széles és 2,5 méter mély árok húzódott. Ezen felül 100 méterenként kis füles bástyákat, őrtornyokat ill. kisebb zárt földerődítményeket emeltek, melyek több ágyú befogadására is alkalmasak voltak.

Köszönjük Orosz Dánielnek a 2020 novemberében készített friss fotóit, történeti összefoglalását és helyszínek aktuális leírásait!

GPS: É 47° 57.841 (47.964012)
K 16° 50.885 (16.848085)

Információk: Nezsider és Pándorfalu kuruc-kori sáncai a csatolt térképek alapján könnyen megtalálhatók.

Nezsider É-i részén a főúti Ford kereskedésnél kezdődő K-re tartó Wiener Str. utcán a sáncerődítés, jól járható kavicsos úton megközelíthető.

Pándorfalu látható sáncai mellett aszfaltozott út halad el, így a sáncok mellett végig lehet sétálni. A sánc kezdeténél egy kis pihenő hely van kialakítva, információs táblával ellátva a történetéről

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció