Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SzokolyaMagyarországPest megyeHont vármegye - Várhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Szokolya - Királyrét, várhegy

A várhelyet és sáncát az irodalom két helyen említi, közelebbi adatok nélkül, levéltári adatokban nem szerepel, kutatás nem folyt a területén. Szokolyától északnyugatra, kb. 3,5 km-re, a Királyrét nevű település felett emelkedik a Várhegy, tengerszint feletti magassága 360 méter, a Királyrét feletti relatív magassága 100 méter.

A Széles-mező nevű fennsík nyugati sarkát képezi, 20—25 méterrel emelkedik ki abból, majd a völgybe szakad meredek oldalakkal. Az egész területet erdő fedi. A domború hegytető keleti oldalát a fennsík felől félkörívben egy 80 méter hosszú, alacsony sánc védi, belső árokkal. A többi, meredek oldal felett a felszínen nincsen nyoma erődítésnek. Az így körülhatárolható terület legnagyobb átmérője kb. 60 méter, területe 0,23 ha. Épületnek, habarcstöredéknek nem találták nyomát a felszínen.

A Nováki Gyula által gyűjtött felszíni leletek között a legkorábbi egy késő bronzkori bronzkés (sarló ?) pengetöredéke, az edénytöredékek pedig, néhány jellegtelen őskorin kívül, a XIV—XVI. századba sorolhatók.

1981-ben Miklós Zsuzsa végzett régészeti ásatást a Várhegyen. Átvágta a sáncot, a sáncárkot és az erődített terület belsejét. Ennek eredményeként megállapítható, hogy a Várhegy csúcsát a támadható K-i oldal felöl 250 cm mély, kb. 6 méter széles, sziklába vágott árok, s annak külső szélén kb. 100-120 cm magas, sziklatörmelékből készített sánc védte. Sáncszerkezetnek nincs nyoma. A lakóterületen az átlagosan 30 cm vastag köves humuszból kerültek elő leletek. A legrégebbi edénytöredékek, köztük a Nováki Gyula által gyűjtött bronz sarlótöredék is, a késő bronzkorból származnak. A középkori leletek a XII-XIII. századiak. Az ásatás során épületre utaló nyom nem került elő.

Az erődítést a jellege és a középkori leletek alapján a XII-XIII. században építették. Lakóépület vagy nem készült, vagy pedig a felszínre épülhetett. A tartós berendezkedésnek azonban ellentmond a kevés edénytöredék és főként az állatcsontok hiánya.

2020-ban készült el a Börzsönyben, a Várhegyen magasodó több mint 20 méteres kilátó, a Várhegy kilátó. A munkálatok megkezdését régészeti munkálatok előzték meg. A kilátó a sáncon belüli területen épült fel, pazar körpanorámát nyújtva a látogatóknak. A kilátóból látható a Sas-hegy, a Só-hegy, a Kő-hegy, a Kopasz-hegy, a Nagy-Inóc, a Nagy Hideg-hegy, a Csóványos, a Karancs,  jó időben a Szlovák Paradicsomig is ellátni.

Forrás:

Nováki Gyula – Sándorfi György – Miklós Zsuzsa: A Börzsöny hegység őskori és középkori várai - 1979

Magyarország Régészeti Topográfiája 9. kötet - 1993
A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 53.651 (47.894188)
K 18° 58.893 (18.981543)

Információk: A Várhegyet Királyrét irányából, a Szénpataki erdészeti útról közelíthetjük meg legkönnyebben (kék jelzés, majd piros jelzés). De a parkoló mellett elhaladó piros (zöld-piros) turistajelzésen is felkapaszkodhatunk a várhegyre. Ez az elején nehezen járható, nagyobb szintkülönbséget jelentő útirány.

2020 október 8-án adták át, a Várhegyen magasodó több mint 20 méteres Várhegy kilátót. A kilátó a sáncon belüli területen épült fel, pazar körpanorámát nyújtva a látogatóknak. A kilátóból látható a Sas-hegy, a Só-hegy, a Kő-hegy, a Kopasz-hegy, a Nagy-Inóc, a Nagy Hideg-hegy, a Csóványos, a Karancs. Tiszta időben akár a Szlovák Paradicsomig is ellátni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció