Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SzokolyaMagyarországPest vármegyeHont történelmi vármegye - Pap-hegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Pap-hegy, Árpád-kori kisvár

A Börzsöny DK-i tövében fekvő Szokolya és környéke az ősidők óta lakott hely volt, melyet a község határában található földvárak (Pap-hegy, Várhegy) bronzkori és Árpád-kori maradványai is bizonyítanak. A hagyomány szerint az Árpád-korban már fennálló község lakosságát még Hont vezér telepítette erre a helyre. 1186-ban már említették nevét a korabeli oklevelekben Sokol (Sólyom) néven.

Szokolyától északnyugatra, a Pap-hegy ÉK-i végén találhatók az Árpád-kori erődítésnyomok. A hegytető tengerszint felett magassága 472,7 méter, a Nagy-patak feletti relatív magassága 250 méter. A gerinc ÉK- végén, a háromszögelési ponttól DNy-ra mintegy 30 méterre részlegesen átvágták a gerincet. A D-i oldalon 4-5 méter széles, 1,5 méter mély, 15 méter hosszú árok látható. Az innen kidobott földet a belső, a lakóterületet felőli oldalra dobták, ahol 1 méter magas és 2,5 - 3 méter széles földhányás keletkezett.

Az északi oldalon csak elkezdték az árok ásását, csak kisméretű földmunka nyoma látszik, az árok mélysége 30 - 40 centiméter, hossza 5 méter. A földet itt is a lakótelep felőli oldalra dobták. A hegygerinc közepe érintetlen. A dús fűvel borított felszínen leleteket nem találtak.

A lelőhelytől kb. 150 méterre K-DK-re, 20 méterrel a csúcs alatt egy kis lapos területen, feltehetően XIII. századi leletek kerültek elő. Ezek, valamint az erődítésnyomok alapján minden bizonnyal egy kisméretű Árpád-kori vár állott itt.

A vártól kb. 200 méterre, a keleti irányba húzódó lejtős gerincen, egy jól érzékelhető kiemelkedésétől, körülkerített bronzkori erődítés nyomai láthatók, amelynek egyik oldala követi a hegygerincet. Az erődítés vélhetően a Kyjatice-kultúra idejéből származó bronzkori telep. DK-i sarkából szép kilátópont nyílik Szokolya irányába. A két várhelyhez tartó ösvény itt éri el a kilátópontot.

A kutatások  eddigi eredményei  szerint a Börzsönyben található kisvárak, köztük a Pap-hegy Árpád-kori kisvár is XII. század  végén, a XIII. században  épültek,  és  még  a  XIII.  század  végéig, vagy legkésőbb a XIV. század elején elpusztultak, illetve elhagyták őket. Pusztulásuk összefügghet az Árpád-ház kihalását követő belharcokkal és a gazdasági viszonyok változásával is. Kis alapterületük arra utal, hogy  csupán a birtokos és családja, valamint néhány szolga számára nyújtottak védelmet. Építtetőjük,  tulajdonosuk  a  környék birtokosa  lehetett.

Források:

Magyarország Régészeti Topográfiája 9. kötet - 1993
Miklós Zsuzsa - Várak a  Börzsönyben - Honismeret  - 1994 03.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 52.858 (47.880962)
K 18° 58.558 (18.975973)

Információk: A térképen körrel jelzett földúton betérünk az erdőbe, melyen kb. 200 métert megtéve, egy balra tartó földutat elhagyva látjuk meg a szintén balra tartó jelzetlen ösvény kezdetét. A térképszelvényen ezt a pontot piros nyíllal jelöltünk.

Ezen a keskeny ösvényen jutunk egyre feljebb. Elhaladunk az egykori kőszállító sikló megmaradt betontömbjei mellett, majd hamarosan az ösvény jobbra tartva, erősen emelkedni kezd a csúcs irányába.

A csúcs alatt a figyelmes szemlélő számára, már kivehetővé válnak az egykori sánc nyomai. A sáncon és a kőmezőn áthaladva érjük el a kilátópontot, mely a bronzkori erődítés DK-i vége.

Továbbhaladva a gerincen  ÉNy- felé először a bronzkori erődítés legmagasabb pontját érjük el, majd az ezt követő tisztáson át jutunk el a Pap-hegy 472,7 méteres szintező pontjára, ahol az Árpád-kori vár helyezkedik el.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció