Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SzőkedencsMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Várdomb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szőkedencs, Várdomb

Szőkedencs község Ny-i szélétől Ny-ra 1,3 km-re, az egykori TSz istállóktól tovább Ny-ra párszáz méterre mélyebb rész következik, ebben áll a Várdomb. Felhagyott homokbánya miatt erősen bolygatott terület, a vár nagy része már elpusztult, de nagyvonalakban rekonstruálható. 1973-ban Magyar Kálmán (aki Dencsi-várként említi), 

majd Makkay János és Raczky Pál, 1975-ben pedig írunk Károly járt a helyszínen és írta le röviden a vár maradványait. Az eredetileg hosszúkás, valószínűleg téglalap alakú vár belső területének a Ny-i és D-i oldala tekinthető épnek, a többi oldalon azonban 5-10 m mélységig lebányászták. A várat mély árok vette körül, ez azonban ma már csak az ENy-i oldalon látható eredeti állapotában, 20-30 m hosszan. Ugyanennek a résznek folytatásában az E-i oldalon az árok külső oldala is eredetinek tűnik, de a belső oldala a vár többi részével együtt ugyancsak elpusztult. Az egykori árok a K-i, D-i és DNy-i oldalon teljesen megsemmisült. 

A vár belső területének hossza eredetileg 25 m körüli lehetett. Szélességére már nehezebb következtetni, kb. 20 m körülinek vehetjük. Az árok egyetlen ép részének szélessége az ÉNy-i oldalon 15, mélysége 3,5 m. 

A vár területét és közvetlen környékét sűrű aljnövényzetű erdő borítja, sok rókalyuk is megbontotta. 

Még egy megfigyelést írunk le. Az említett istállóktól a vár felé párszáz méterre hirtelen mélyebb terület következik, előtte egy, majd az alacsonyabb részen egy újabb mesterséges árok húzódik egymással párhuzamosan. Irányuk E-D, illetve elhajlanak EK irányába. A terepviszonyból úgy tűnik, nem vízlevezető árkok. További vizsgálódásra volna szükség a rendeltetésük eldöntésére. 

Történeti adatot nem ismerünk, a vár jellege alapján középkori. 

Magyar Kálmán - Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig, 2005

 

 

 

 

 

GPS: É 46° 33.348 (46.555798)
K 17° 13.789 (17.229809)

Információk: Szökedencs északi részéról földúton megközelíthető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció