Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

TelekgerendásMagyarországBékés megyeBékés vármegye - Sűrűsori-dűlő I-II.

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Sűrűsori-dűlő

Sűrűsori dűlő I. -  46°38'05.4"N 20°57'55.6"E

A településtől délre kb. 2 km-re, egy 80 méter alapátmérőjű, jelenleg is 4 méternél is magasabb kurgán áll. A halom északi részéből, annak mintegy negyedét elhordták az itt haladó, de azóta megszüntetett dűlőút miatt. A csonkolás miatt jó látható, hogy a halom felhordása teljes egészében feketeföldből áll, melynek kitermelése javarészt a déli oldalról történt, ahol most is jól látszik a félkör alakú árok.

A szakemberek a terepbejáráskor és a légi felvételeken nem látták nyomát körároknak, mégis elfogadták az első katonai felmérés adatát, miszerint körülárkolt dombról van szó, melynek a neve is „Alte Shanczen”. A katonai légi és műholdfotók négyzet alakú formációt mutatnak a halom körül, melynek külső méretei 160 x 160 méteres területet zárnak körbe. A rajzolat sarkai enyhén íveltek, délkeleti sarka bizonytalan.

A halom tetején és közvetlen környékén szórványos szarmata edénytöredékek és Árpád-kori bogrács és díszítetlen oldaltöredékek kerültek elő.

Sűrűsori-dűlő II. - 46°37'58.5"N 20°57'56.9"E

Az előző halomtól 230 méterre délre, egy kisebb, mintegy 40 méter alapátmérőjű, kb. 2 méter magas ovális halom található. Friss szántás után jól látszik egy világossárga színű, környezetéből kb. fél méterre magasodó 15-25 méter széles kiemelkedés. Alakja lekerekített sarkú négyzet, belső területe a felmérési rajz ismeretében kb. 115 x 115 méter.

A sáncon belül emelkedő halom nem centrális fekvésű, hanem az északnyugati sarához esik közelebb. Az objektum az első katonai felmérésen is ábrázolt két domb közül a délebbivel azonosítható, mely körül a térkép négyszögű kerítést, körárkot jelöl. A mellé írt szöveg "Alte Shanzen” pedig egyértelművé teszi a rajzot.

Ugyanezt említi Zsilinszky Mihály is, aki szerint " a csabai és gerendási határ vonalán a XVIII. század elején egy négyszögletű, két dombot bekerítő föld várnak a nyomai voltak láthatóak".

A terepbejárások alkalmával fellelt téglatöredék és számos különböző edénytöredék mindegyike a késő középkorra datálható. Ennek és a terepbejárási megfigyelések alapján felvetődött annak a lehetősége, hogy a lelőhelyen földvár létezett. Ezért 1985 őszén a szakemberek szondázó ásatást végeztek, melyek célja a halom és a körülötte lévő sánc korának, szerkezetének és funkciójának tisztázása.

A halomba ásott kutatószelvényből igazolható volt, hogy eredetileg temetkezési célra emelték. A sírt azonban kirabolták és feldúlták. Az idő rövidsége miatt a sáncot csak az északnyugati szakaszon nyitott kutatóárokkal vizsgálták 10 x 1 méteres szelvényben. 180 cm mélyen érték el a sárga altalajt, de régészetileg értékelhető jelenséget és leleteket nem találtak.

A halom vonatkozásában tisztázódott, hogy azt egy második időszakban tovább magasították. Erre utal a másodlagos felhordásba került őskori, szarmata és Árpád-kori cserépanyag, állatcsont és patics. A szinte négyszögletes kerítősánc az alakja miatt szinte kizárható, hogy a halomhoz tartozó sírárok lenne. Azonban a szakemberek, egyértelműen földvárra utaló jelenséget viszont egyik kutatóárokban sem találtak.

A Sűrűsori-dűlő I. és II. objektumokkal kapcsolatban talán majd egy részletesebb feltárás adhat pontosabb képet a jövőben. Erődítés esetében viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a két egymáshoz igencsak közel lévő lelőhely vonatkozásában, két teljesen különálló földvár létezésére kellene magyarázatot adni.

Megemlítendő még, hogy a két halomtól délre még egy, napjainkra szinte teljesen lepusztúlt halom is található. Itt leletek nem kerültek elő.

Forrás:

MRT 10. kötet Békés Megye Régészeti topográfiája - 1989
J-Sz-Vaday Andrea
GPS: É 46° 38.090 (46.634830)
K 20° 57.927 (20.965450)

Információk:  A településtől kb. 2 km-re délre található a jelenleg is 4 méternél magasabban álló  Sűrűsori-dűlő I. kurgán.

A második, alaprajzon is felmért halom ettől 230 méterre délre található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció