Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Petőfalva - PöttelsdorfAusztriaBurgenlandSopron vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Petőfalva, vár

Petőfalva (Pöttelsdorf) község Ausztria Burgerland tartományában. Kismartontól 14 km-re délnyugatra, a Vulka partján fekszik. A település első írásos említése 1342-ből származik "Potl" alakban. 1351-ben "Pothly", 1370-ben "Poss. Pothl", 1372-ben "Poss. Pachyl", 1410-ben "Pathly" alakban szerepel a korabeli forrásokban.

A helység a Potl nemesi család birtoka volt. A nemesi család a 14. században több ágra szakadt. Számtalan uradalmat bírtak (köztük Büdöskúton (Steinbrunn), Selegdszántón (Antau), Vulkapordányban (Wulkaprodersdorf), keletre a Fertő-tótól). Mivel Petőfalva egy nagyobb birtok központja volt, itt egy várnak kellett állnia. 1410-ben meghalt a nemzetség utolsó tagja, a birtokot Zsigmond király magához vette és a Kanizsaiaknak adományozta. A török 1529-ben, 1532-ben és 1683-ban is elpusztította.

A vár helye ma ismeretlen, feltehetően már a 15. században teljesen leromlott. A nagyságát a darázsfalui (Trausdorf), nádasfői (Rohrbach), vulkapordányi és hasonlók méretében kell elképzelni. Feltehetően csak egy toronyból állhatott, de az is lehetséges, hogy mint Somfalván (Schattendorf), a család minden ága saját lakótoronnyal rendelkezett, így lehet, hogy több kőépület is állt a középkori Petőfalván.

A falu neve a magyar Pata név német kicsinyítő képzős változatából alakult ki. A Sopron megyei Pata várat 1276-ban említik. Analógiás alapon Dénes József régész úgy gondolja, hogy a templomtól nem messze a falu belterületén lehetett. A település a Vulka patak völgyének két oldalán helyezkedik el. A patak fölé a völgyperem, mindkét oldalon 12-14 méternyire emelkedik.

A környezet térképi és domborztati viszonyai alapján, Dénes József régész a régi temető területére lokalizálja a vár helyét. Maga a fallal kerített temető, rajta a mai is álló Mária születése templommal, két oldalon bevágásokkal tagolt, várhelynek megfelelő helyet alkot.

A terület lidar rajzolata alapján is valószínűsíthető itt az egykori vár helye. Prickler feltételezése szerint mindössze egy torony lehetett, de a terület ennél többre ad lehetőséget. A helyszínen régészeti kutatás eddig nem történt, így a jővő feladata régészetileg igazolni az egykori erődítés itteni tényét.

A Mária születésének szentelt templom a régi temetőben, a falu feletti teraszos emelkedőn található. A torony nélküli, egyhajós, félköríves szentélyzáródású, oromfalas kis templom 1797-ben épült. A főoltár is ebből az időből való. Az oltár rokokó keretes „Köves Madonna" kegyképe XVII. századi.

Források:

Dénes József gyűjtéséből és közléséből Karácsonyi 1900-1901. II. 129., UB.II.132.(1276)

Harald Prickler: Burgen und Schlősser im Burgenland 1972. 171.
Németh Adél: Burgenland. Panoráma Regionális Útikönyvek. Panoráma, Budapest, 2003. 137.old.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 45.179 (47.752975)
K 16° 26.048 (16.434126)

Információk: Petőfalva (Pöttelsdorf) község Ausztria Burgerland tartományában. Kismartontól 14 km-re délnyugatra, a Vulka partján fekszik.

A környezet térképi és domborztati viszonyai alapján Dénes József a régi temető területére lokalizálja a vár helyét, amely a falu feletti teraszos emelkedőn található.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció