Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Pörgölény - PilgersdorfAusztriaBurgenlandVas vármegye - Vár

  • Történelem

Pilgersdorf (Oberpullendorf) Pörgölény

1640-ben Nádasdy Ferenc elzálogosította a Lékához (Lockenhaus) tartozó falut Pörgölényt, báró Siegmund Friedrich von Speidlnek és feleségének Maria Magdalena szül. Kronecknek. 1642-ben Nádasdy engedélyezte egy udvarház létesítését és három generációra szabadnak (Freihof) nyílvánította.
A szabados birtok (Freihof) a falu végén állt, szemben a templommal. Az uradalom igen vagyonos volt. Néhány évvel később Speidl megszerzi Kogl, Lebenbrunn, Steinbach, Deutsch Gerisdorf, Bubendorf und Sallmannsdorf falvakat is, ezáltal az udvarháza egy kisebb birtok központja lett.
Amikor az osztrák nemesek Johann Friedrich von Hochenwarth, Hans Balthasar von Manndorf és Karl von Preinberg is számos birtokot szereztek Pörgölényben, a Speidel-házat, ami nagyságban a többit meghaladta, mint kastély kezdték emlegetni és forgalmas központja lett a társasági életnek. A birtokot Speidel lányai Regina Elisabeth örökölte (gróf Kollonitsch Zsigmondhoz asszonya), Eva Christine (Christian von Eck felesége). Egy meglehetősen bonyolult jogi egyezség útján gróf Draskovich Miklós 1674/75-ben visszavásárolta tőlük a zálogbirtokot, valamint a pörgölényi kastélyt. 1676-ban a teljes lékai birtok Eszterházy Pál kezére került. Eszterházy a saját feljegyzéseiben a pörgölényi udvart mindig kastélyként emlegette. Ez azt jelenti, hogy a leglátványosabb épületnek kellett lennie a helységben. Az építmény tűzvész áldozata lett, később teljesen lebontották, így ma már semmi látható nyoma sincs.

forrás: Harald Prickler: Burgen und Schlősser im Burgenland (ford.: Jakab József)

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
14OktSopronkeresztúr - Nádasdy várkastély
11OktVilonya - templom
10OktSzihalom - Árpádvár
08OktMecseknádasd - Schlossberg
07OktTorna - templom
06OktNógrádsáp - templom
03OktDivény - Balassa várkastély  ▪  Divény - Vár
Ajánlott látnivalók
Békavár
LegéndBékavár
Pest városfala
BudapestPest városfala
Keresési előzmények
Pörgölény - Vár