Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Pörgölény - PilgersdorfAusztriaBurgenlandVas történelmi vármegye - Vár

  • Történelem

Pilgersdorf (Oberpullendorf) Pörgölény

1640-ben Nádasdy Ferenc elzálogosította a Lékához (Lockenhaus) tartozó falut Pörgölényt, báró Siegmund Friedrich von Speidlnek és feleségének Maria Magdalena szül. Kronecknek. 1642-ben Nádasdy engedélyezte egy udvarház létesítését és három generációra szabadnak (Freihof) nyílvánította.
A szabados birtok (Freihof) a falu végén állt, szemben a templommal. Az uradalom igen vagyonos volt. Néhány évvel később Speidl megszerzi Kogl, Lebenbrunn, Steinbach, Deutsch Gerisdorf, Bubendorf und Sallmannsdorf falvakat is, ezáltal az udvarháza egy kisebb birtok központja lett.
Amikor az osztrák nemesek Johann Friedrich von Hochenwarth, Hans Balthasar von Manndorf és Karl von Preinberg is számos birtokot szereztek Pörgölényben, a Speidel-házat, ami nagyságban a többit meghaladta, mint kastély kezdték emlegetni és forgalmas központja lett a társasági életnek. A birtokot Speidel lányai Regina Elisabeth örökölte (gróf Kollonitsch Zsigmondhoz asszonya), Eva Christine (Christian von Eck felesége). Egy meglehetősen bonyolult jogi egyezség útján gróf Draskovich Miklós 1674/75-ben visszavásárolta tőlük a zálogbirtokot, valamint a pörgölényi kastélyt. 1676-ban a teljes lékai birtok Eszterházy Pál kezére került. Eszterházy a saját feljegyzéseiben a pörgölényi udvart mindig kastélyként emlegette. Ez azt jelenti, hogy a leglátványosabb épületnek kellett lennie a helységben. Az építmény tűzvész áldozata lett, később teljesen lebontották, így ma már semmi látható nyoma sincs.

forrás: Harald Prickler: Burgen und Schlősser im Burgenland (ford.: Jakab József)

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció