Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

VasegerszegMagyarországVas megyeVas vármegye - Keményegerszeg - Várhely

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

KURUC-KORI REDOUT

VASEGERSZEG (KEMÉNYEGERSZEG)–VÁRHELY

A már árvízmentes helyen épült Keményegerszeg (másképpen Kisegerszeg, a jelenlegi Vasegeszeg nyugati része) főutcájának folytatásában a Répce széles árterületére jutunk. Itt, a térképen Fácánkertnek nevezett területen egy nyári istálló és gémeskút közelében, ligetes nyárfaerdőben van a Várhely. Egy a Répce völgyén a tompaházi malomnál átkelő úttól 200 m választja el. Talán ennek ellenőrzése lehetett a redout feladata.

A terület tengerszint feletti magassága 151 m, környezetéből nem emelkedik ki. Távolsága a falu szélétől 700 m, nagyjából középütt helyezkedik el a Répce mai medre és a falu alatt közvetlenül húzódó csatorna között.

Szabályos négyzet alakú, 2 m magas földtöltés, 15-17 m-es oldalhosszakkal. Sekély külső árok övezi, belsejének szintje alig magasabb az árok fenekénél. A védett terület nagysága 0,025 ha. Formája és méretei szerint valószínűleg kuruc-kori redout maradványa. A két világháború között megjelent részletes hadtörténeti összefoglalás adatai arra utalnak, hogy a kurucok építhették a Répce vonalának megerősítésére a Sopron felől támadó császári ("labanc") erők ellen.

Bánlaky József írja 1706 tavaszáról: Közben Pálffy előcsapatai március 12-én Fertőszentmiklós táján elfogták Rákóczinak „legderekabb francia hadmérnökét, Érsekújvár jeles erődítőjét, a magyaroknál közszeretetben álló De Riviere alezredest”, akit Bercsényi tudvalevően néhány nappal előbb a rábaközi erődítések és a tüzérség szemrevételezése céljából s azonkívül fontos üzenettel küldött Csáky-Andrássyékhoz Kapuvárra. (...)

Pálffy Csepregen, Lövőn, Szentmiklóson át Kapuvárnak vette útját, de a kapuvári Rába átkelőit úgy elsáncolva és kurucokkal oly erősen megszállva találta, hogy azok megtámadását nem tartván tanácsosnak, újból visszafordult, Heister beérkezését bevárandó. (...)

(Pálffy) Előnyomulása közben a kuruc portyázó csapatok folyton a nyakán lógtak, s mire Csepreg elé ért, ismét meggyőződött arról, hogy ereje kevés ahhoz, hogy a megerődített és erősen megszállt Répcevonalon áttörve, az ellenséggel döntő csatába bocsátkozzék, amire különben az úgy sem lett volna kapható.

forrás:DÉNES JÓZSEF - VÁRHELYEK ÉS KASTÉLYOK A RÉPCE MENTÉN – FELSŐBÜK

https://epa.oszk.hu/03300/03366/00097/denes.htm

 

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 22.473 (47.374542)
K 16° 54.365 (16.906080)

Információk: a kisegerszegi kastélytól Ény-i irányba haladva, átkelve a Répce jobb parti árkon, majd az erdő szélét követve mezei úton 600 m után ÉK-i irányba fordulunk. Az erdő szélét követve jutunk egy tisztásra melynek ÉK-i végében, az erdőben található a várhely.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció