Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

VépMagyarországVas vármegyeVas történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Vép várkastély

Az Erdődy-kastély Vas vármegye második legnagyobb főúri családjának birtokközpontja, méreteiben is lenyűgöző középkori épület, reneszánsz várkastély jelleggel. A grófi család generációról generációra örökítette a kertszeretetet, a növények gondozását. A kastélypark kialakítása, fenyő és tölgy fajták betelepítése a maga korában úttörő munkának számított. 

A kastély építésének pontos története kevésbé ismert, források szerint 1378-tól több mint száz éven keresztül a monyorókeréki Ellerbach család volt Vép birtokosa. A család utolsó, pazarló életmódot élő sarja Erdődi Bakócz Tamást, a későbbi esztergomi érseket nevezte meg örökösének, melynek tanúsága a kapubejárat felett egy kőből faragott Bakócz-címer, az érseki pecsétgyűrű nagyítása.

Bakócz Tamás a teljes vagyonát unokaöccsére, Péterre hagyományozta, így lettek az Erdődy család tagjai 449 évig Vép földesurai. 

A kastély történetében az első datálható átépítést 1615-ben Erdődy Tamás végezte el. Valószínűleg ekkor kapta meg négyszögletes formáját, árkádos, oszlopos reneszánsz udvarát, tornyát és bástyáit.

Gróf Erdődy I. Sándor és felesége, Csáky Krisztina - akit szépsége miatt "vépi Vénusznak"  neveztek - folytatták a kastély renoválását, hogy a korszak kényelmi igényeinek megfeleljen kedvenc rezidenciájuk. 1726-ban, Erdődy II. Sándor irányítása alatt kapott az épület barokk stílusú vakolást és festést, felépült a rézburkolatú toronysisak, megszüntették a magtárakat és az istállókat, helyettük lakószobákat alakítottak ki.

1729-ben Erdődy László és Lajos érdekes módon osztoztak vépi örökségükön: a kastélyt mértani pontossággal osztották ketté. Az osztozási vonalon a folyosókat befalaztatták, emiatt a kastély északi részének nem volt lépcsőfeljárata az emeletre. A probléma megoldásaként az észak-keleti szárnyhoz kívülről kétkarú lépcsőt építettek.

 A 19. században Erdődy III. Sándor utazó, tudós, művész és botanikus angol Tudor-stílusban nagy átalakítást végzett. Felépült a pálmaház, egy Velencéből származó szökőkúttal. A kastélyparkot tájkert jellegűvé formálta, a kor leggazdagabb gyűjteményes kertjét hozva létre 78 fenyő- és 27 lombos fajjal.

A birtokot a Tanácsköztársaság idején államosították. Mindkét világháborúban hadikórház működött a kastélyban. 1945-ben az Erdődyek birtokait is felosztották a falu szegény lakosai között, majd a kastélyt 16 családnak utalták ki lakhelyül. A korábban virágzó kastélyban és parkjában óriási pusztítást végeztek, a berendezést széthordták, értékes és ritka fákat vágtak ki. Történetében változást a pápai Mezőgazdasági Gépész Szakiskola Vépre költözése jelentette: a Műemlékvédelmi Felügyelőség irányításával teljesen felújították az épületet, az 1990-es évek közepéig az iskola diákotthona volt.

Ma a kastély zárva, az idő vasfoga kikezdte az épületet, azonban a Nemzeti Kastélyprogram keretében a közeljövőben megújulhat. 

http://www.vasiertektar.hu/hu/s/3308/vepi-erdody-kastely-es-park

Köszönet a Vépi Mezőgazdasági Szakképzőiskola és Kollégium intézményvezetőjének, Kovács Péter polgármester Úrnak és Dr. Dénes Józsefnek segítségükért, a fotók elkészítéséhez. (H.I.)

 

GPS: É 47° 13.832 (47.230530)
K 16° 43.038 (16.717308)

Információk: a vépi Mezőgazdasági Szakképzőiskola és Kollégium területén található a kastély, jelenleg nem látogatható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció