Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Somfalva - SchattendorfAusztriaBurgenlandSopron történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók

1312-ben a család egy toronyáról írnak. Az egész falu megszerzése után a Nagymartoni (Fraknói) grófok egyes birtokrészekbe saját szolgálóikat (Diensleute) ültetik. 1260-ban 1360-ban ilyen úton jut egy kúriához minden tartozékával Corrardus de Nádasd. Késöbb az udvarház egyfajta pezsgésbe jött, mikor tőle gróf Nagymartoni Pál megváltotta. 1387-ben a birtokba helyezte hűbéresét (Dienstmann) Seibold Freisingert. A birtok Somfalvi Tamáshoz került, aki Sopronban lakott. Fiai Miklós és Konrad Preiss (egyik veje?) Eladták a négy hűbértelekből álló udvarházat jobbágyokkal és minden tartozékkal együtt nemes Wolfgang Wagramer-nek. Ezek után a gyors birtokváltásokról: Johann Siebenhirter császári konyhamester, tőle Gregor Gilles-hez a kismartoni uradalom gondnokához került a somfalvi udvarház. Leopold Wurzeldorfer lovag után a birtok a bécsújhelyi Michael Peck tulajdona, aki ezt 1498.ban a fraknói grófság kapitányának, Alexander Schiffer von Freiling-nek adja el. Schifler saját birtokához Petlau-hoz (Sigless) csatolja. A somfalui udvarház epusztul, a hozzátartozó földbirtokot a parasztok közt árendában felosztották. Maga a birtok 1627-ben lefoglalás útján a fraknói grófsághoz került.

forrás: Harald Prickler: Burgen und Schlösser im Burgenland (ford.: Jakab József)

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció