Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sopronkertes - BaumgartenAusztriaBurgenlandSopron vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Sopronkertes - Baumgarten, vár

Sopronkertes a középkorban a nyugati várrendszer fontos erőssége volt. A várat a németújvári grófok építették. Első ízben Albert osztrák herceg 1289. évi hadjáratában szerepel. 1362-ig a Kanizsaiak birtokában volt. Nagy Lajos király a kegyencének, a cseh származású Hinkónak ajándékozta.

1446-ban Grafeneck Ulrich tulajdonába került, aki 1475-ben a magyar alapítású Pálos rendnek adományozta a várat és a falut. A 16. sz.második felében a tulajdonosok között találjuk Oláh Miklós, Oláh Tamás, Császár Miklós, Barna György és Dersffy Ferenc nevét.

A falu a 18. sz.elején került az Esterházyak tulajdonában. A község régi német település lehet, mivel már az első oklevelekben német néven szerepel. Előbb Pamgort (1362), majd Pawngarten. A magyar helységnév ennek lefordítása.

A korai castrum a templomtól 50 méterre nyugatra helyezkedett el. 1446-ban Grafeneck külső árokkal vette körül a várat, melynek bővített területe már magába foglalta a mai templom dombját is.

Az egykori várra ma már csak egy utcanév, a Burggrabengasse emlékeztet, amely a templom közelében van.

/Juhász László: Burgenland, Várvidék (Lakitelek, 1999)/

GPS: É 47° 44.171 (47.736179)
K 16° 30.069 (16.501143)

Információk: A vár mára az elpusztult váraink számát növeli. A csatolt térképek, műholdfotók, néhány utcarészlet segítségével igyekeztünk bemutatni a helyszínt.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció