Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Dérföld - Dörfl im BurgenlandAusztriaBurgenlandSopron történelmi vármegye - Kastély

  • Történelem
  • Alaprajzok

Dörfl (Steinberg-Dörfl/Oberpullendorf) Dérföld

A Répce (Rabnitz)-völgy egy magaslatán álló kastély építési évének 1592-t nevez meg egy felirat. A kapuív fölött egy fülkébe Mária szobor volt felállítva. A falazat magasan a tető fölé ért és két ablakszerű bemélyedésben szentek szobrai álltak. A falkorona reneszánsz jellegűen kiképzett. Az erősen romos kastélyt 1951 és 65 között egy csekély maradékig elbontották.
1390-ben Dérföld a Léka-i (Lockenhaus) birtokhoz tartozott. 1566-ban Kanizsai Orsolya Nádasdy Tamás özvegye eladta Dérföld uradalmát literátus Szentgyörgyi Gábrielnek, aki Nádasdy titkára volt. Szentgyörgyvölgyi nemcsak felépítette a kastélyt, hanem újra betelepítette a környéket horvát parasztokkal. A 17. sz.-ban Révai, Somogyi és Iffju családok mint birtokosok kimutathatók Dérföldén. Nádasdy Ferenc végül visszavásárolta a kastélyt és a dérföldi kisuradalmat, ami magában foglalta Dérföldét, egy részét Répcekőhalomnak (Steinberg) mint zálogbirtokot és egy nagyobb szőlőskertet Csepregen (Tscapring) a lékai birtokhoz és 1666-ban átadta Hédly Mátyásnak élethosszig használatra. Az ő utóda Thököly Mária, aki 1695-ben renováltatta a kastélyt. 1708-19-ig gróf Festetics zálogbirtoka, 1719-61-ig báró Schellerer, 1761-62 gróf Joseph Carl von Herbeviller, kinek özvegye szül. Meskó Éva Mária 1763-ban Dérföldét herceg Eszterházynak átadta. Ő véglegesen a lékai birtokhoz csatolta.

forrás: Harald Prickler: Burgen und Schlősser im Burgenland (ford.: Jakab József)

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció