Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

CsővárMagyarországPest vármegyeNógrád történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Csővár - középkori templom (Evangélikus templom - 1826)

A település ÉK-i részén a Sinkér patak fölé emelkedő dombon helyezkedik el az 1826-ban téglából épült barokk templom, amely a középkori templom helyén áll. A középtengelyben a Ny-i oldalon egyszerű egyenes záródású bejárat, fölötte fekvő téglalap alakú tükörrel és téglalap alakú ablakkal. A torony szélességében enyhe rizalit, melyet 1-1 falsáv díszít. A főhomlokzatot két falsáv tagolja. A főpárkány háromtagú.

A főhomlokzat jobb oldali (DNy-i) sarkába illesztve középkori szoborfej. A lépcsőzetes tagolt főpárkány fölött emelkedik a torony felső szakasza. Négy oldalát félköríves záródású, záróköves ablakok, üres órapárkány, négyoldalú, gúla alakú sisakkal. A hajón két félköríves ablak nyílik. A téglalap alakú hajóhoz egyenes záródású szentély csatlakozik. A K-i homlokzatot ovális ablakok törik át. A szentély keleti sarkait oszlopszerűen képezték ki. A déli homlokzaton nyílik egy szalagkeretes ajtó.

A középkori templomról csak annyi adatunk van, hogy 1462 körül és 1480-ban a csői plébánost utasítják bizonyos ügyekben történő eljárásra. A 17. század második felében újratelepült falu evangélikus lakosai vették használatba a hajdani templomot, melynek 1665-ben már volt lelkipásztora. Vélhetően a középkori templom állapota miatt elbontásra és nem felújításra a korábbi épület.

A középkori templom körítő falának nyomait 1984-ben találták meg, miután a templomtól északra és keletre földgépekkel terepszint süllyesztést végeztek. A körítő fal vonalát a felszínen köves, téglatörmelékes sáv jelöli. A templomtól délre, a sírok között is nyomon követhető helyenként a fal, a délnyugati sarok közelében egy sor kő jelzi a falsíkot is.

A lekerekített sarkú, téglalaphoz hasonlító alaprajzú fal 60-70 cm vastagságú lehetett és egy 28 x 35 x 38 méteres területet zárt körül. A cinterem északkeleti részén megfigyelt kőtörmelékek alapján épületre is lehet következtetni, melyet egy jövőbeni feltárás tud majd tisztázni.

Az egykori körítő fal, a falvastagságot figyelembe véve a középkorban lehetett védelmi célú erődítés, de szerepe kimerülhetett abban is, hogy a templom körüli temető védelmét látta el.

Források:

Magyarország Régészeti Topográfiája - Pest Megye - Szobi-Váci járás (MRT 09. kötet - 1996) Szerzők: Dinnyés István, Kővári Klára, Kvassay Judit, Miklós Zsuzsa, Tettemanti Sarolta, Torma István
 
Web: Műemlékvédelem, www.muemlekem.hu
GPS: É 47° 48.927 (47.815449)
K 19° 19.517 (19.325289)

Információk: Csővár település központi része feletti domboldalon, a temetőnél található a korábbi a középkori templom helyén emelt barokk stílusú evangélikus templom.

A körítő fal vonalát a felszínen köves, téglatörmelékes sáv jelöli. A templomtól délre, a sírok között is nyomon követhető helyenként a fal, a délnyugati sarok közelében egy sor kő jelzi a falsíkot is.

A csővári evangélikus templom körüli temetőben nyugszik a magyar régészet kiemelkedő alakja, a tavaly októberben 106 éves korában elhunyt Patay Pál.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció