Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szentmargitbánya - Sankt Margarethen im BurgenlandAusztriaBurgenlandSopron történelmi vármegye - Majádi vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Szentmargitbánya, Majádi vár

Szentmargitbánya vára az általunk tárgyalt időszakban (a Güssinger Fehde idején) kétszer állt ki ostromot. A legnagyobb valószínűséggel a mai plébániatemplom és a szomszédos ossarium közelében keresendő (falmaradványok a csontház közelében). Úgy 1271-ben, mint 1289-ben a vár a legjelentősebb támaszpontnak és uradalmi központnak számított, amely a hatalmi politika és a stratégiai gondolkodás gyújtópontjában állt.

Ahogy ez az 1289-es ostromjelentésekből kiderül, a vár kőfalakkal volt ellátva (faltörők bevetése) és egy legalább helyenként sík terepen feküdt, ahol úgy a faltörőt, mint az ostromtornyot egész a falakig előre tudtát tolni. Ugyanezen beszámoló (Reimchronik Vers 30300 ff.) alapján a vár formáját is elképzelhetjük.

Tornyokról beszélnek, amik a belövések által olyannyira lyukasak lettek, hogy az ember átláthatott rajtuk. Ez arra enged következtetni, hogy a tornyok felső emeletei vagy vékonyabb falakkal, vagy egy gerendaszerkezetes építési móddal készülhettek. Továbbiakban megemlítik, hogy az „Estriche” (padlózat) annyira megrongálódott, hogy az ostromlottaknak már semmi védelmet nem nyújtott.

Később beszámolnak arról, hogy az állványzatot Nagymartonból szállították ide. Ahogy ezt már megállapították, itt részben előre gyártott illetve szétszedhető ostromgépekről lehet szó, többek közt a fent említett Ebenhoch. Az elbeszélt súlyos tető és fal sérüléseket a nehéz hajítógépek bevetése okozhatta (erősebb gépek, mint a közölt képen, inkább a nagymartoni rombolónak megfelelő).

Szentmargitbányán még egy második objektum is ismert, melynek építési eredete a „Güssinger Fehde” idejére tehető, ez a nemesi udvarház a Hauptstasse-n (Főutcán). Ezt véleményem szerint a vár gazdasági udvarként hozták létre és ez okból a vár 1289-es lerombolását túlélte.

Wolfgang Meyer: Die Güssinger (Eisenstadt, 1989) /ford: Jakab József/

Római katolikus templom:

Nagyon is hihető az a feltevés, hogy a templom az 1291-ben elpusztult majádi vár romjaiból épült. Erre a következtetésre jutott több megfigyelő a legutóbbi restaurálási munkák idején, amikor pontos felmérés készült a régi falakról és az átépítések során befalazott ablaknyílásokról. /Juhász László: Burgenland, Várvidék (Lakitelek, 1999)/

Köszönjük Orosz Dánielnek a 2021-ben készített, és számunkra átadott friss képeit!

GPS: É 47° 48.205 (47.803421)
K 16° 36.417 (16.606947)

Információk: Szentmargitbánya (St. Margarethen) település Ruszt és Kismarton között helyezkedik el. A Római katolikus templom a település központi részén található.

A feltételezések szerint a templom az 1291-ben elpusztult majádi vár helyén és annak romjaiból épült.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció