Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NagykőrösMagyarországPest vármegyePest-Pilis-Solt-Kiskun történelmi vármegye - Boldogasszonyhalom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Boldogasszonyhalom, templom (kolostor) Esed-dűlő

A várostól keletre elterülő Esed határrészen Kada Elek és Nagy Géza 1894-ben ásatást végzett az itt található Árpád-kori templomnál. 1947-ben Balanyi Béla ugyan itt terepbejárást, majd ásatást vezetett, mely során a templomhoz tartozó 11-13. századi temetőt is feltárta. Mint széles körű érdeklődésű, amatőr régész, az ötvenes-hatvanas években ő végzett kutatást Nagykőrös határában, feltárva a középkori települések templomromjait (Csipvár, Felső- és Középgógány, Ludas, Szőrhalom, Gurmanhalom, Boldogasszonyhalom, Nyárkútrét, Gát)

Balanyi vezetésével 1958-ban történt meg a Boldogasszonyhalom feltárása. A közeli régészeti lelőhelyekhez hasonlóan itt is temetőt és templommaradványokat találtak. A templom eredetileg téglalap alakú volt, félköríves szentéllyel, alapfala fekete színű vályogföldből volt döngölve. A 14-15. században ezt az épületet újraépítették. Nagyobbították és sokszögű szentélyt építettek hozzá. Sokszög alakú (szabálytalan) támpillérekkel ellátott kőkerítése is volt. Mellette népes temetőt találtak, de közvetlen környékén falunyomok nem kerültek elő.

2001-ben  Újlaki  Pongrácz  Zsuzsanna  helyszíni  szemlét  tartott  a  területen,  de  újabb kutatás nem történt.

Források:

Balanyi Béla - A NAGYKÖRÖS HATÁRÁBAN 1879-BEN ÉS 1894-BEN FOLYTATOTT ÁSATÁSOKRÓL
Arany János Múzeum, Nagykőrös - 1973

Nagykőrös, Boldogasszonyhalom
Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Adatbázis Projektek Nagykőrös, Boldogasszonyhalom
47.024799003415, 19.8234354196

GPS: É 47° 4.386 (47.073097)
K 19° 58.261 (19.971022)

Információk: A várostól keletre elterülő Esed határrészen található a Boldogasszonyhalom, rajta az egykori Árpád-kori templomhellyel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció