Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BabócsaMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Harminchármas domb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

„33-as"-domb 

1972-ben Jankovich Bésán Dénes figyelt fel a dombra. Leírása szerint akkor a domb alakja szabályos csonkakúp volt, teteje 12 x 12 m alapterületű, a domb magassága 2,5 m. Körülötte árkot figyelt meg, feljárata a folyó felől volt. A dombot gyümölcsfa és fű borította. 

A domb Babócsa községtől K-re 800 méterre van. 

Körülbelül a felét 1980 körül teljesen elhordták, megmaradt fele ép. A mesterségesen felhordott domb platója valószínűleg téglalap, vagy négyzet alakú volt. A domb alatti árok a megmaradt Ny-i részt félkörben átfogja ebből az ÉNy-i oldalon egy kivezető árok indul. A dombot bokrok takarják.

Okleveles, történeti adatot nem ismerünk. Jellege alapján középkori „motte" típusú vár, esetleg késő középkori úgynevezett góré lehetett, a dombon ugyanis török kori cserepek találhatóak. 

Magyar Kálmán - Nováki Gyula: SOMOGY MEGYE VÁRAI A KÖZÉPKORTÓL A KURUC KORIG, Kaposvár, 2005.

 

A 30 x 35 m-es, 0,1 hektár alapterületű, ún. 33-as dombon található motte típusú kis födvárat valamikor a Rinya egyik holtága vette körbe. A vár XI-XIII. századi eredetű, de a török korban még használták.

/Magyar Kálmán/

GPS: É 46° 2.640 (46.043999)
K 17° 21.083 (17.351383)

INFORMÁCIÓK: 33-as dombnak nevezett kis halmon található az Árpád-kori vár sáncmaradványa. A térkép segítségével néhány perces sétával megközelíthetõ.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció