Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Alsómislye - Nižná MišµaSzlovákiaFelvidékAbaúj-Torna történelmi vármegye - erődített kolostor

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Alsómislye erődített kolostor

Alsómislye ostroma 1458-ban

A történelmi Abaúj megyéhez tartozó, szlovákiai Alsómislye (Nižná Myšľa) Szent Miklós-prépostságát a megyének is nevet adó Aba nemzetség alapította, ismeretlen időben, valamikor 1284 előtt (a szakirodalomban tévesen a premontrei rendhez is kapcsolták).

A társaskáptalan épületegyüttesét a 15. század közepén Ján Giskra cseh zsoldosai (“husziták”) tartották megszállva, egészen 1458 tavaszáig, amikor Rozgonyi Sebestyén, a “Felső részek főkapitánya”, vezértársaival, Hédervári László egri püspökkel és Magyar Balázzsal, ki nem ostromolták őket.

Miután heves harccal sikerült elfoglalniuk a megerősített prépostságot, mind a 400 cseh (“huszita”) védőt felkoncolták. Ebből a létszámból egy nagyobb erődítményre következtethetünk.

A területen jelenleg is áll a keletelt, középkori eredetű Szent Miklós-templom s tőle északkeletre egy nagy – jelenleg múzeumnak is helyet adó – 17. századi jezsuita kolostor épület.

Utóbbi helyén állhatott a középkori társaskáptalan tagjainak helyet adó épület(együttes) is. A domborzati viszonyokból sejthetően az erődítmény a templomot és ezt is magába foglalhatta.

Az erődített kolostorok esetében szokatlan elrendezés és a nagy alapterület egyaránt arra utal, hogy előzménye valószínűleg egy kora Árpád-kori “nemzetségi vár” lehetett. Régészetileg tudtommal érdemben még kutatatlan.

https://djnaploja.wordpress.com/2022/10/26/alsomislye-ostroma-1458-ban/

 

GPS: É 48° 37.394 (48.623238)
K 21° 22.108 (21.368469)

Információk: Alsómislye megközelítése a hollóházi határátkelő felől ajánlott. Eszkároson áthaladva, Hernádzsadány településnél kell észak-keleti irányba fordulni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció