Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Jaska-Jastrebarsko - JastrebarskoHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Kastély

  • Történelem
  • Térkép
  • Szállás

Jasztrebarszkó (Jaszka) Jastrebarsko (Jaska) - Zágráb vármegye


Helye és megközelítése:


Zágrábtól, a Károlyváros felé vezető autópályán, kb. 26 km-t haladunk, majd a jastrebarskoi autópálya leágazásnál, Jastrebarsko felé térünk, le. A várkastély a település közepén, a plébániatemplommal szemben, a főútról balra fordulva, a Reka folyó partján, egy parkban található. A várkastélyban jelenleg felújítási munkálatok folynak (?), ezért legálisan nem látogatható, azonban némi ügyeskedéssel, egy falkiomláson át be lehet osonni. Figyelem, a várkastély meglehetősen rossz állapotban van (2002.), ezért minden lépésünket nagy körültekintéssel tegyük meg!


A várkastély leírása:


A várkastély a Reka folyó áradmányos mellékén, egy kisebb kiemelkedésen fekszik. Az északi oldal sarkain egy-egy nagyméretű saroktorony található. A bejárata keleten van, a kapu fölött az Erdődyek címerével. A kapu tükrében máig fennmaradtak az egykori felvonóhíd láncát tartó csigák nyílásai. A kapun belépve, egy mély kapuudvarba juthatunk, melynek két oldaláról egy-egy lépcsősor vezet fel az emeleten körbefutó, árkádsoros, boltozott galériára, ahonnan az egykori lakóhelyiségek nyíltak. Az egyébként növényzettel dúsan benőtt udvar közepén, egy szépen faragott kávájú kút található. A kastély épületének helyiségei meglehetősen romos állapotban vannak, helyenként beszakadt síkfödémekkel. A földszinti és a torony helyiségei boltozottak.


A várkastély rövid története:


Magát a települést, már 1249-ben megemlítették. Az okiratokban a valamikori Podgorjei nemzetségi vármegye ítélkezési és kereskedelmi székhelyeként szerepel. A település, 1257-ben, szabad királyi mezővárosi jogokat kapott IV. Bélától. 1422-ben, a még oppidumnak nevezett településnek volt egy vára is, amit Mutinai (Muchyna) Ilona, Lipovac, Kosztajnica és Komogovina váraival együtt, nászajándékul hozott, Frangepán Mártonnak kötött házasságába. A 15. században, vingárti Geréb Mátyás építette fel a mai várkastélyt megelőző kastélyt, mely 1520. körül, Szapolyai János király uralkodása idején kaphatta meg jelenlegi kinézetét. Ekkortól, egészen 1922-ig, az Erdődy család tulajdonában volt.


Források:


Gjuro Szabo: Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji, 1920. Zagreb.

Zagrebačka županija, Turistički vodič, Zagreb, 2002.


fordította és összeállította: Szatanek József

GPS: É 45° 40.286 (45.671440)
K 15° 38.859 (15.647642)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció