Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Goljak - DolHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Slavetić , Szlávetics

  • Történelem
  • Térkép
  • Szállás


Szlávetics várkastélya (Slavetić) – Zágráb vármegye


Helye és megközelítése:


Jasztrebarszó települését délnek hagyjuk el, majd kb. 8 km után, Vrh falunál jobbra, Guci települése felé fordulunk el. A településen áthaladva, Krašić településénél, rátérünk az 505-ös európai útra. A településen északi irányban haladunk át, majd kb. 5 km után jobbra térünk Dol falu irányába. Ezen az úton haladunk tovább Goljak településének irányába, majd a várkastélyt megpillantva, balra fordulunk egy lefelé vezető útra, mely meredeken kapaszkodik föl a várkastélyhoz.


A várkastély leírása:


A várkastély egy alacsony, de meredek oldalú dombon helyezkedik el. A vár előterét a valamikori külső udvar épületeinek maradványai foglalják el. Maga a várkastély nem látogatható, mivel az Orsich család magántulajdonában van. Az évszázadok folyamán állandóan bővítették és lassacskán egy kastéllyá alakították át. A kapu fölé az 1639-es évszámot jegyezték fel, ekkor a főhomlokzat tetőzete alá lőrés, a sarkokra szegélykőszerűségeket festettek. A balra eső épület első emeleti sarkaira, a későbbiekben, két erkélyt építettek. A kapun áthaladva egy szűk udvarra jutunk, melynek jobb sarkában maradt fenn az öregtorony, szűk ablakocskákkal és két szurokkiöntővel (Pechnase), melyeket árnyékszékekké alakítottak át. Azok az épületrészek, melyek a toronynak támaszkodnak, szintén a régebbi várhoz tartoztak, ám egy 1763-as felirat a jobboldali épületen, annak későbbi átépítését bizonyítja. Azonban még mindenütt láthatók gótikus nyomok: gótikus ablakocskák és gótikus ablakkeretezések, de ezekből, már nem lehet többé a vár megelőző állapotát meghatározni.


A várkastély rövid története:


A Szlávetics nevet korán megemlítették: már a XIII. századtól hallhatunk a szláveticsi várnépekről ( castrenses de Schlauetich). Szlávetics is a podgorjai megyéhez tartozott, előbb a Babonicsok kezén volt, később a Frangepánoké, míg, 1487-ben Corvin Mátyás oda nem ajándékozta Horváth Péternek, az Orsich de Gorica nemesi előnévvel együtt, akik ettől kezdve, mint szláveticsi Orsichok maradtak a vár urai, egészen 1869-ig, amikor is Rauch Levin kezére került, és ennek a családnak tulajdonában maradt a legújabb időkig. A várkastély 2002-ben is az Orsich-Rauch család magántulajdonában volt.


Források:


Szabo, Djuro: Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji, 1920. Zagreb.

Talma kiadó: Várak kastélyok legendák 3. CD-ROM, Pécs, 2002.


fordította és összeállította: Szatanek József

GPS: É 45° 42.097 (45.701614)
K 15° 32.468 (15.541137)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció