Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BajótMagyarországKomárom-Esztergom vármegyeEsztergom történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Egyes kutatók szerint Bánk bán építette, de valószínubb, hogy az építés annak a (Bajóti) Simon ispánnak a nevéhez fuzodik aki 1241-ben sikeresen védte meg Esztergomot a tatárok ellen.

Egy 1317-es oklevél szerint a Csák nembeli Márk mester fia, II István bakonyi ispán elfoglalta.

Késobb visszakerült az eredeti birtokos, a Bajóti-Nagymartoni család tulajdonába.

1332-ben lerombolták.

A vár ezután már nem épül fel.

Csekély romjai a rk. templom déli oldalánál láthatóak. /Kiss G., 1983/

Az MRT-ben írják: A templom közelében a XIX. sz. második felében még meglevo s a templomdomb D-i peremén ma is látható fal, ill. az É-ra elokerült épületnyomok valószínüleg a középkori bajóti vár maradványai......Zolnay László a bajóti vár helyét a templom É-i oldalára teszi.

Tolnai Gergely írja /2001/: A csak a felszíni maradványok alapján végzett csoportosítás...félrevezeto lehet. Így fordulhatott elo az, hogy Bajótot a várak közé sorolták ....Bajóton csak egyszeru cinteremfalról van szó...

GPS: É 47° 43.636 (47.727268)
K 18° 33.549 (18.559151)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció